Naslovna Društvo Životna sredina U Srbiji energetski neefikasno 90% objekata

U Srbiji energetski neefikasno 90% objekata

2 minuta za čitanje
0
733
Energetska efikasnost

U Srbiji je trenutno od oko tri miliona objekata energetski neefikasno oko 90%, izjavio je 21. februara predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac. Prema njegovim rečima, Srbija bi do 2020. godine mogla da poveća energetsku efikasnost objekata na 50% postojećeg fonda zgrada, ali je za to, kako se procenjuje, potrebno oko 1,6 milijardi evra, koje bi prema ranijim najavama nadležnih trebalo da se obezbede iz povoljnih kredita.

Šumarac je naveo da je za godinu i po dana izdato više stotina energetskih pasoša za zgrade, kao i da je do sada oko 1.200 inženjera dobilo licencu za energetsku efikasnost a rešenja 150 firmi koje mogu da obave energetski pregled i izrađuju pasoše i elaborate o energetskoj efikasnost.

"Teško je da ćemo do 2020. moći da imamo sve zgrade energetski efikasne, ali uz povoljno finansiranje možemo da povećamo energetsku efikasnost", kazao je Šumarac za Betu i dodao da bi to značilo i zapošljavanje za domaću industriju građevinskog materijala, kao i građevinske firme.

Opširnije o energetskoj efikasnosti objekata u Srbiji možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Životna sredina
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…