Naslovna Civilno društvo U Srbiji je pravo za pristup informacijama ugroženo

U Srbiji je pravo za pristup informacijama ugroženo

2 minuta za čitanje
0
185
pristup informacijama od javnog-značaja

Beograd, 28. septembar 2021. – Koalicija za pristup informacijama od javnog značaja – SpiKoalicija, ocenila je da je u Srbiji pravo za pristup informacijama ugroženo, a najavljene izmene zakona ne rešavaju sve bitne probleme.

Ta koalicija, koju čini 16 nevladinih organizacija, konstatovala je, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, da građani Srbije ni u proteklih 12 meseci nisu mogli da ostvare svoje ustavno i zakonsko pravo u mnogim bitnim slučajevima.

Napretka nije bilo kada je reč o dugogodišnjim nerešenim problemima, uključujući neizvršavanje rešenja Poverenika za informacije, odsustvo odgovornosti zbog takvog kršenja zakona i Vladino ignorisanje zahteva za pristup informacijama. Povodom izveštaja Poverenika za 2020. godinu, Skupština još uvek nije donela zaključke, ukazala je SpiKoalicija.

Kako je naglašeno, pandemija kovida iskorišćena je za dodatno sužavanje prava javnosti da zna, tako što su informacije o svim nabavkama povezanim sa pandemijom proglašene za tajnu, a obimne izmene i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na koje se čeka godinama, još uvek nisu dovedene do kraja.

Predlozi koje je Koalicija dala tokom javne rasprave doprineli su značajnim unapređenjima novog nacrta ovog akta u odnosu na prethodne verzije. Međutim, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu još uvek nije objavilo razloge za neprihvatanje drugih predloga sa javne rasprave, napominje ta koalicija.

Oni podsećaju da još uvek čekaju rešenja Poverenika po žalbama protiv Ministarstva zbog nepostupanja po zahtevima u vezi sa izradom nacrta zakona.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Centar za prava deteta objavio video „MOŽDA”

Beograd, 14. avgust 2022. – Kako bi skrenuo pažnju javnosti na položaj dece koja se …