Naslovna Društvo U Srbiji manji rast opterećenja zatvorskih smeštajnih kapaciteta

U Srbiji manji rast opterećenja zatvorskih smeštajnih kapaciteta

4 minuta za čitanje
0
246
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Beograd, 09. Apr 2021.  – Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je izveštaj Saveta Evrope za 2019. godinu konstatovao da je u Srbiji u kazneno-popravnim ustanovama došlo “do manjeg rasta stope opterećenosti smeštajnih kapaciteta”.

Iz ove Uprave očekuju da naredni izveštaj konstatuje da je Srbija ispunila sve standarde u smeštaju osuđenika i pritvorenika.

Srbija je, kako se navodi u saopštenju, 2018. godine imala stopu opterećenosti 105,5, dok je u 2019. godini stopa neznatno porasla na 107,3, što je nešto više od jednog procenta.

Imajući u vidu da su veliki projekti u zavodima završeni 2020. godini očekujemo da sledeći izveštaj pokaže da je Srbija u potpunosti ispunila sve standarde u pogledu smeštaja osuđenika i pritvorenika, navodi se u saopštenju o izveštaju SE za 2019. godinu.

Ministarstvo pravde već nekoliko godina ulaže ogromne napore na poboljšanju uslova u kojima borave pritvoreni i osuđeni, čime pokazuje svoju posvećenost u ispunjavanju obaveza iz jednog od najzahtevnijih pregovaračkih poglavlja – Poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava građana.

Podsećaćući da je 2019. godine otvoren novi paviljon u Zabeli za smeštaj 216 osoba, dok je u KPZ za žene u Požarevcu izgrađen paviljon za smeštaj 160 osuđenica, Uprava ističe da je time je u potpunosti rešeno pitanje smeštajnih kapaciteta u jedinom zavodu za žene.

Zabela je u međuvremenu dobila novi paviljon za smeštaj 224 osuđenika, dok se u junu ove godine očekuje kraj izgradnje još jednog objekta, takođe za 224 mesta.

U najvećem KPZ u zemlji, u Sremskoj Mitrovici, izgrađen je moderan paviljon za smeštaj 320 osuđenika, a završen je i nov objekat za 200 osoba u Okružnom zatvoru u Leskovcu.

U ovom trenutku traje izgradnja novog KPZ zavoda u Kragujevcu koji će spadati u red najsigurnijih zatvora u Srbiji i to za smeštaj 500 osuđenika.

U saopštenju Uprave se naglašava kako je netačan podatak da je u 2019. bilo 23 bekstva iz zatvora, uz objašnjenje da je reč o 23 udaljenja iz poluotvorenog dela zavoda koji po zakonu ne mogu da imaju fizičko-tehničke prepreke, kao u zatvorenom delu, zbog čega se, objašnjavaju u Upravi, udaljenja i ne karakterišu kao bekstva.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…