Naslovna Kultura U Srbiji postoji stalni porast govora mržnje

U Srbiji postoji stalni porast govora mržnje

2 minuta za čitanje
0
128
mediji

Beograd, 20. april 2021. – Živimo u društvu gde postoji tolerancija prema govoru koji je neprihvatljiv, rečeno je prilikom predstavljanja Izveštaja o upotrebi govora mržnje u medijima u Srbiji.

Autorka Izveštaja, profesorka beogradskog Pravnog fakulteta Ivana Krstić ocenila je da je sudska praksa nedovoljno ujednačena i da sudovi daju prevagu slobodi izražavanja u odnosu na govor mržnje, jer postoji stav da je srpsko društvo tolerantnije na određeni govor.

Ivana Krstić je navela da je najviše prijava građana podneto protiv televizija Pink i Hepi, koje emituju rijaliti programe, ali da ih je Regulatorno telo za elektronske medije sve odbilo, kao nepotpune.

Prema rečima Ivane Krstić, u Srbiji postoji stalni porast govora mržnje, javne ličnosti koriste zapaljiv govor, dok se na društvenim mrežama govor mržnje ne sprečava.

U medijima nema mnogo tekstova koji se mogu okarkaterisati kao govor mržnje kada se gledaju pojedinačno, ali se, ukoliko se posmatra uređivačka politika, može zaključiti da je govor mržnje sveprisutan, ocenila je Ivana Krstić.

Ona je izjavila da postoji veliki broj tekstova koji doprinose negativnom stereotipu prema određenim grupama, nacionalnim manjinama i politici susednih država.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…