Naslovna Civilno društvo U Srbiji se ljudska prava često krše, nije vreme za proslave

U Srbiji se ljudska prava često krše, nije vreme za proslave

4 minuta za čitanje
0
196
Za naša prava

Beograd, 10. decembar 2021. – Nije vreme za proslavu, zato smo večeras na ulici, na mestu odakle su kretali mnogi protesti protiv vlasti koja ne radi u interesu građana.

To je poruka sa platoa u centru Beograda, kod Filozofskog fakulteta, prilikom obeležavanja Dana ljudskih prava, za koja je rečeno da se u državi Srbiji krše u brojnim oblastima.

Priznanja su dodeljena aktivistima koji se bore za ljudska prava za dostojan rad, prava žena, vladavinu prava, izgradnju mira, zdravu životnu sredinu, dostojanstvo medicinskih radnika.

Zahvalnice su uručene predstavnicima lokalnih medija, uz konstataciju da “uspevaju da svetle u medijskom mraku i uprkos napadima ostaju verni profesinalnom radu“.

Hvala vam što činite naše društvo boljim“, napisano je na zahvalnicama koje je dodelilo udruženje građana Građanske inicijative.

Na skupu je pročitano pismo novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića, jer zbog zdravstvenih razlog nije mogao da dođe, koji je istakao da je sloboda nedosanjani san poštenih novinara u Srbiji i da im uz sve njihove napore u radu preostaje da budu u tome još intenzivniji.

Prošle su skoro u dan tačno tri godine od kako mu je kuća zapaljena, za šta je optužen nekadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović, ali još nema pravosnažne presude.

Predsednik Nezavisnog udružena novinara Srbije Željko Bodrožić uručio je aktivistima simbolične megafone sa željom da se njihov glas još jače čuje.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović je rekla da je ovo i skup podrške građanima u borbi za vodu, vazduh, zemlju, pozivajući državu da povuče prekršajne i krivične prijave protiv česnika protesta.

Udruženje građana Novi optimizam dodelio je povelju “Dušan Mitrović“, nazvanu po jednom od osnivača lista “Danas“, novinarki NewsmaxAdria Jeleni Obućini za “odgovoran, savestan, profesionalan rad“.

Nevladina organizacija “Kuća ljudskih prava“, dodelila je priznanje ze izveštavanje o ljudskim pravima novinarki lista “Danas” Snežani Čongradi.

Takvo priznaje je svečano uručeno i novinarki BIRN-a Nataliji Jovanović, koja ju je dobila prošle godine, ali zbog pandemije tada to nije urađeno kako se nameravalo.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 23. septembar 2022. – Otvorene su prijave za Regionalnu novinarsku nagrad…