Naslovna Društvo Pravosuđe U Srbiji za 10 godina broj zatvorenika povećan za trećinu

U Srbiji za 10 godina broj zatvorenika povećan za trećinu

4 minuta za čitanje
0
2,929
zatvor

Strazbur, 24. april 2017. – Savet Evrope (SE) pozvao je države-članice da pritvor koriste samo kao poslednju opciju i obezbede adekvatne uslove za boravak zatvorenika, navodi se u godišnjem izveštaju Komiteta SE za sprečavanje torture (CPT).

Stručnjaci SE su prilikom posete zatvorima u Evropi utvrdili da je veliki broj zatvora pretrpan i da veliki broj zatvorenika boravi u veoma lošim uslovima.

Zatvori u Srbiji su u velikoj meri pretrpani, ali je procenat pritvorenih lica u ukupnom broju zatvorenika relativno mali, navodi se u izveštaju i dodaje da su u Srbiji 2015. godine pritvorenici činili 15,3 procenta ukupnog broja zatvorenika. Na 100 raspoloživih mesta dolazi 106,4 lica, prenosi dnevni list Danas.

U izveštaju se dodaje da je u Srbiji za 10 godina broj zatvorenika povećan za trećinu i problem pretrpanosti zatvora i dalje postoji, iako je situacija u tom pogledu malo popravljena.

Ukupno je u 2015. godini u srpskim zatvorima bilo 10.064 zatvorenika odnosno 142 zatvorenika na 100.000 stanovnika, pokazuje godišnje istraživanje Saveta Evrope. To je, prema navodima izveštaja, malo više od srednje evropske vrednosti od 115 zatvorenika na 100.000 stanovnika.

Srednja starost zatvorenika u Srbiji bila je 35 godina, žene su činile 3,6 odsto zatvorenika, a stranci 3,5 odsto, znatno manje u odnosu na Evropu u celini, gde su 10,8 odsto zatvorenika strani državljani. Najveći broj zatvorenika, 22,5 odsto, osuđen je za krađu, 20,5 odsto za dela povezana s narkoticima, a 19,2 odsto za pljačku.

Budžet Srbije za zatvorske jedinice 2014.godine bio je 71,8 miliona evra, a prosečni troškovi po zatvoreniku iznose 19,38 evra dnevno. Na svoje zatvorenike najviše troše San Marino (480 evra dnevno) i Švedska (354), a najmanje Gruzija (5,66).

Komitet SE ukazao je na potrebu da države članice osiguraju upotrebu alternativnih pritvorskih mera do suđenja, kao što su privremena obustava pritvora, kaucija, kućni pritvor, oduzimanje putnih isprava, elektronski i sudski nadzor. Ovo mere trebalo bi da se uzmu u obzir i kada se radi o stranim državljanima koji se zadržavaju u pritvoru zbog opasnosti od bekstva.

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland rekao je da je izveštaj Komiteta za sprečavanje korupcije ukazao na ozbiljne nedostatke u kojima se drže pritvorenici u zatvorima u Evropi. Jagland je pozvao 47 članica SE da obezbede da uslovi u njihovim zatvorima odgovaraju standardima za poštovanje ljudskih prava, kao i da se pritvor koristi samo kada je to apsolutno neophodno, što bi moglo da smanji prenatrpanost zatvora.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Pravosuđe
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija

Beograd, 06. jul 2020. – Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović za Cenzo…