Naslovna Kultura Film U toku je bioskopska distribucija u Americi filma “Teret” Ognjena Glavonjića

U toku je bioskopska distribucija u Americi filma “Teret” Ognjena Glavonjića

6 minuta za čitanje
0
163
Film „Teret“

Beograd, 7. septembar 2019. – Nakon uspešne distribucije u Francuskoj i Španiji, film „Teret“ Ognjena Glavonića započeo je bioskopsku distribuciju u Americi u petak, 30. avgusta.

Premijera je održana u njujorškom Linkoln centru, gde je film nedelju dana prikazivan u pet termina dnevno.

Linkoln centar je organizator prestižnih manifestacija kao što su Njujorški filmski festival i New Directors/New Films. „Teret“ su u Njujorku predstavili producent filma Stefan Ivančić i direktorka fotografije Tatjana Krstevski.

Od 6. septembra, „Teret“ nalazi se i na repertoaru bioskopa u Čikagu, San Hozeu i Santa Feu.

Reakcije američke kritike su izuzetno pozitivne te je na listi filmova koji ove nedelje ulaze u bioskopsku distribuciju portala „Rotten Tomatoes“ „Teret“ trenutno jedini film sa stopostotnim pozitivnim prikazima.

U Njujork Tajmsu film je izabran za ”Critic’s Pick, tj. izdvojen je kao „izbor kritičara“ ove sedmice.

 

U Njujork Tajmsu film je izabran za ”Critic’s Pick, tj. izdvojen je kao „izbor kritičara“ ove sedmice.

Odlične kritike pojavile su se i u nekim od najrelevantnijih  časopisa za film i kulturu kao što su Film Comment, Artforum, sajtovima RogerEbert.com, NPR, The Wrap, A.V. Club…

Zanimljivo je da je većina američkih kritičara istakla da „Teret“ oštro kritikuje NATO bombardovanje Srbije, kao i da je to film koji na jedinstven način prikazuje i poziva na odgovornost, ali i razumevanje života i ponašanja običnih ljudi u Srbiji, te nudi novi, kompleksniji pogled na ratove u bivšoj Jugoslaviji.

Uticajni portal „Roger Ebertocenio je film sa četiri od četiri zvezdice, uz zaključak da se radi ”očaravajućem debitantskom filmu” i „jednom od najboljih filmova ove godine“.

Glen Keli, kolumnista “Njujork Tajmsa” je rekao da ”film čija je radnja smeštena u Jugoslaviju uništenu nasiljem postavlja snažna pitanja o ličnoj odgovornosti”.

”Film ceste sa tmurnom paletom i jezgrovitim ali suptilnim scenarijem, Teret skladišti dubine ispod svoje na prvi pogled minimalističke površine, kompleksnosti koje se otkrivaju i oživljavaju u usputnim dijalozima, pogledima i potentnim detaljima.” piše Imogen Sara Smit u Film Comment-u.

”Teret je promišljena studija karaktera, ali srce filma zapravo čine ratom opustošeni pejzaži koji se prostiru iza blatnjavih prozora kamiona, kao i usputne stanice na kojima se glavni lik zaustavlja tokom filma.” napisao je Skot Tobajas iz NPR-a.

Iz užasa rađa se refleksija, a ovaj izvanredni film svedoči o tome da prošlost ne mora uvek biti samo prolog, čak i kada se istorija ponavlja tako često.” kaže Kristofer L. Rid sa sajta Film Festival Today.

Podsećamo, „Teret“ je jedan od šest prijavljenih kandidata za izbor srpskog predstavnika za nagradu Oskar.

Teret“ je imao svetsku premijeru na Kanskom festivalu 2018. godine, nakon čega je prikazan na preko 80 međunarodnih festivala, osvojivši 25 nagrada, među kojima su i one za najbolji film na Festivalu Autorskog Filma u Beogradu, Zagreb Film Festivalu, nagrada za najboljeg reditelja na festivalu u Marakešu, kao i Srce Sarajeva za najboljeg glumca koje je dobio Leon Lučev.

Film prati priču Vlade vozača kamiona u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret. Pored Leona Lučeva u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina i Ivan Lučev.

Producenti filma su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće Non-Aligned Films iz Srbije, dok su koproducenti Cinema Defacto (Francuska), Kinorama (Hrvatska) i Three Gardens Film (Iran). Scenarista i reditelj filma je Ognjen Glavonić, direktorka fotografije Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Reakcija policije sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture

Beograd, 08. jul 2020. – Mreža nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava osudila je poli…