Naslovna Politika U toku je postupak nadzora povodom kamera nepoznatog porekla

U toku je postupak nadzora povodom kamera nepoznatog porekla

2 min read
0
442

Beograd, 27. decembar 2017. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je u toku postupak nadzora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i Gradske uprave Beograda povodom informacija o postavljanju više desetina kamera na ulicama grada, čiji korisnik je nepoznat.

U saopštenju se navodi da su u neposrednoj komunikaciji sa predstavnicima MUP-a već pribavljene informacije da MUP ne stoji iza postavljanja kamera, pa je postupak nadzora prema Ministarstvu pokrenut praktično samo radi pribavljanja formalne potvrde te činjenice.

"Postupak nadzora prema Gradskoj upravi grada Beograda treba da otkloni dileme povodom činjenice da su se u medijima pojavljivale kontroverzne izjave predstavnika Gradske uprave", naveo je poverenik.

U saopštenju se podseća da su mediji tako preneli izjavu sekretara za vanredne situacije da Gradskoj upravi nije poznato ko postavlja kamere, ali i izjavu gradskog menadžera koja upućuje na zaključak da ih postavlja upravo Grad, te da namerava da postavi još veći broj kamera.

U postupku nadzora potrebno je pribaviti odgovore na više otvorenih pitanja, kao što su pravni osnov i svrha obrade ličnih podataka, kada je i na koji način uspostavljen sistem za video-nadzor, koji podaci se prikupljaju, koliko dugo se čuvaju snimci, ko sve ima pravo pristupa podacima, koje su mere preduzete da bi se sprečila zloupotreba.

Poverenik će obavestiti javnost o rezultatima postupka nadzora i merama koje će eventualno preduzeti, navodi se u saopštenju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…