Naslovna Kultura U toku je prikupljanje materijala za monografiju o valjevskom omladinskom horu Abrašević

U toku je prikupljanje materijala za monografiju o valjevskom omladinskom horu Abrašević

7 minuta za čitanje
1
536
Omladinski hor Abrašević Valjevo

Valjevo, 5. jun 2019. – Nekadašnji članovi Omladinskog hora Abrašević žele da dokumentuju i ovekoveče svoje uspehe u monografiji, koja bi bila od značaja za njihovu ličnu, ali i za arhivu kulture grada Valjeva.

U to ime javno pozivaju sve građane i građanke Valjeva i bivše članove i članice hora koji poseduju relevantna dokumenta (slike, novinske članke, plakete) o uspesima hora na domaćoj i inostranoj sceni, naročito tokom osamdesetih godina, da se jave na telefon 060 4411878 ili na e-mail adresu krunicfoto@gmail.com.

Fotografija svakog novog dokumenta ce upotpuniti sadržajnost monografije uz neizmernu zahvalnost horista.

Omladinski hor Abrašević osnovan je 1984. godine i od samih početaka bio je pod umetničkim rukovodstvom dirigenta profesora Dragana Vasiljevića.

Već u svojim ranim godinama postojanja, tačnije od 1986. do 1992. godine, hor je proživeo svoje zlatno doba i u tom periodu osvojio je jednu srebrnu i pet uzastopnih zlatnih plaketa na republičkom takmičenju u Novom Pazaru.

 Zato je kasnije i bio proglašen za najuspešniji hor u višedecenijskoj istoriji ovog takmičenja.

U svom zlatnom dobu hor je svojom pesmom ispratio brojne gradske manifestacije i imao zapažene uspehe na jugoslovenskoj i na internacionalnoj horskoj sceni.

Tako je na visokoprestižnom svetskom takmičenju u Debrecinu (Mađarska) 1988. godine osvojio drugo mesto, kao i na saveznom takmičenju u Celju (Slovenija) 1989 god, gde je osvojio najveći broj poena, što je tada bilo dovoljno za srebrnu plaketu.

Hor može da se pohvali i time da je predstavljao Jugoslaviju na proslavi dvestogodišnjice Francuske buržoaske revolucije u Marselju (Francuska)1989. godine, gde je kao jedini amaterski, nastupio u društvu profesionalnih horova iz nekoliko evropskih zemalja. 1990. godine bio je i gost Sittard-a u Holandiji, gde je održao više koncerata u tom, tada sa Valjevom, zbratimljenom gradu.

Raspad Jugoslavije, ratno okruženje i ekonomske sankcije prekinuli su uspone valjevskog hora i njegovo zlatno doba se završilo 1992. godine nastupom u Nišu na Jugoslovenskim horskim svečanostima.

Nakon toga je splasnuo i horski entuzijazam i interesovanje mladih za horsku muziku u našem gradu.

Međutim, hor je zahvaljujući upornosti profesora Vasiljevića nastavio sa radom.

Nastupi u inostranstvu su izostali, ali su bili redovni u Valjevu, a povremeno i van njega.

Na primer, na Horskim svečanostima u Nišu 1994. godine i na takmičenjima u Novom Pazaru gde su osvojene još po jedna srebrna 1993. i 1997, a 1995. i jedna zlatna plaketa.

Kada je početkom dvehiljaditih ugašeno republičko takmičenje u Novom Pazaru, hor je tri puta nastupio na festivalu omladinskih horova u Novom Sadu.

Zatim, 2009 godine obnovljen je mešoviti Gradski hor Abrašević u kome pored srednjoškolaca pevaju i pojedini članovi nekadašnjeg Omladinskog hora, kao i drugi ljubitelji horske muzike, a u međuvremenu se Omladinski hor ugasio.

Gradski hor je 2016. imao zapažen nastup na beogradskom festivalu „Horovi među freskama“, 2017. na „Mokranjčevim danima“ u Negotinu i 2018. na internacionalnom takmičenju u Ohridu (Severna Makedonija), gde je osvojio treću nagradu.

Hor održava i svoje redovne godišnje koncerte u Valjevu, kao i nastupe na Tešnjarskim večerima i drugim gradskim manifestacijama.

Sa ciljem da obeleže 30 godina od prve zlatne plakete i izlaska na internacionalnu scenu, nekadašnji članovi Omladinskog hora Abrašević inicirali su oktobra 2017. godine svoje okupljanje i jubilarni koncert koji je održan u prepunoj Sali Valjevske gimnazije.

Na koncertu je učestvovalo pedesetak pevača koji danas žive u različitim gradovima Srbije i u inostranstvu.

Među njima su bili i oni, koji su u međuvremenu napravili značajne nacionalne i internacionalne muzičke karijere poput Marijane Mijanović, kontraalta svetskog glasa i Vladimira Andrića, baritona Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zadužbina objavila imena članova žirija Nagrade Milan Mladenović

Beograd, 26. maj 2020. – Članovi žirija Nagrade Milan Mladenović za 2020. godinu biće muzi…