Naslovna Politika U Valjevu održana prva protestna šetnja “Jedan od pet miliona”

U Valjevu održana prva protestna šetnja “Jedan od pet miliona”

5 minuta za čitanje
0
596
Milica Janevska

Valjevo, 8. februar 2019. – Večeras je u Valjevu održana prva protestna šetnja “Jedan od pet miliona”.

Okupljanje građana i građanki  Valjeva je bilo na Tgu Desanke Maksimović, u neposrednoj blizini (ruinirane) zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva.

Skup je otvorila Milica Janevska, majka dve devojčice, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Prenosimo integralnu verziju njenog obraćanja:

Dobro veče, dragi sugrađani.

Ja sam Milica Janevska, građanka, profesorka,majka. Nisam član niti jedne stranke, niti sam to ikada bila.

Mi znamo zašto smo ovde. Okupili smo se da na miran, demokratski način izrazimo svoj stav. Sve nas povezuje ista potreba – da spasemo svoju državu, jedini dom koji imamo, i da ne dopustimo da nas više plaše, svađaju i uče da se uzajamno mrzimo. 

Dragi sugrađani, osnovno građansko pravo u demokratskom društvu je slobodno izražavanje svog mišljenja. Osim što je to neosporno pravo, to je i dužnost i obaveza svakog odgovornog i svesnog građanina, jer je u svakom funkcionalnom demokratskom društvu, građanin poslodavac i neophodan korektivni faktor bilo kojoj vlasti. Bilo kojoj vlasti, građani moraju da pošalju jasnu informaciju koja to granica ne može i ne sme da se pređe. Mi to danas činimo, ovde, u Valjevu.

Svođenje demokratskog procesa na zaokruživanje nečijeg imena na glasačkom listiću, a čemu uvek prethodi i sledi stravična medijska kampanja, manipulacije, ucene, prinude, uvrede i zavade, u najmanju ruku, to je licemerno igranje sa slobodnom voljom i našim istinskim izborom i potrebom. Mi, građani, narod, mi nismo roba koju po potrebi određene strukture mogu koristiti za sprovođenje isključivo sebičnih, ličnih interesa. Mi smo država i mi hoćemo da biramo ljude kojima je osnovna lična potreba naše dobro, dakle, dobro ovoga naroda.

Dragi sugrađani, danas koristimo legitiman i legalan alat demokratskog sistema, a to je izražavanje svog stava kroz građanski protest.

Niko nema pravo da nas zloupotrebljava zbog toga što tražimo miran, zdrav i siguran život za sebe i svoju decu, ovde, u svom gradu, u svojoj zemlji, i što taj svoj stav jasno izražavamo. Niko nema prava da nas zbog toga vređa, plaši, proganja, ponižava, naziva ološem, izdajnicima i stranim plaćenicima. Ako ne znaju bolje, ni drugačije, neka odu. Mi nećemo”.

Nakon uvodnih reči okupljenim građanima i građankama Valjeva obratili su se Radovan Marjanović, profesor u penziji i Srđan Škoro, novinar.

Večerašnje okupljanje u Valjevu je nastavljeno mirnom i dostojanstvenom šetnjom ulicama Vojvode Mišića, Karađorđevom, Pop Lukinom, Pantićevom, Nušićevom i opet Karađorđevom do Gradskog trga.

Na poziv Milice Janevske na čelu kolone su hrabre Valjevke nosile transparent na kojem piše: “Valjevo bez straha, #1od5mliona”.

Na Gradskom trgu je završena prva valjevska protestna šetnja.

 
 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Slovenački premijer želi drugi blok nuklearne centrale Krško

Ljubljana, 23. avgust 2019. – Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradn…