Naslovna Civilno društvo Udruženje “Šansa za roditeljstvo”, u pismu Vučiću, o problemima parova u lečenju neplodnosti

Udruženje “Šansa za roditeljstvo”, u pismu Vučiću, o problemima parova u lečenju neplodnosti

4 minuta za čitanje
0
1,143
beba

 Beograd, 5. novembar 2018. – Udruženje "Šansa za roditeljstvo" uputilo je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem mu ukazuje na brojne probleme sa kojma se suočavaju parovi u lečenju neplodnosti.

U Evropi danas počnje treća godišnja Nedelja (ne)plodnosti, a ako je udruženje navelo, U Srbiji najnovijim merama populacione politike nije obuhvaćeno 400.000 parova.

To udruženje dodalo je da je pismo Vučiću upućeno zato što nema ustanove u zemlji kojoj se nisu obratili, a odgovore za rešenje problema nisu dobili.

Konstatuje se da tri pokušaja vantelesne oplodnje nisu dovoljna, kao i da brojna obećanja nisu ispunjena.

Iz udruženja su ukazali da nije otvorena najavljena Banka reproduktivnih ćelija i embriona i da nisu završeni prateći akti koji su neophodni za regulisanje donacije ćelija i embriona iako je rečeno da će do novembra meseca biti gotovi.

"Zamrzavanje embriona parovima će finansirati Fond i to samo jednom, ali odmrzavanje i dodatni transfer neće pa će morati sami da plate. Ili da, možda, biramo – ili zamrzavanje ili jedan proces vantelesne oplodnje? Kakva je tu matematika? A nismo ništa znali. Znali smo samo za obećanja. Niko nam nije rekao da je izbor u pitanju", stoji u pismu.

Dodaje se i da par nema pravo na besplatan proces vantelesne oplodnje za drugo dete, ukoliko je svoje tri šanse iskoristio za dobijanje prvog deteta.

"Dobili smo da žena koja ima 42. godine i jedan mesec nema pravo na vantelesnu oplodnju a da žena sa mesec dana manje od 42 ima pravo. Zašto? Zar to nije diskriminacija? Muškarci su nam na margini, potpuno diskriminisani u procesu, a ustanove koje treba da znaju kako da sprovode ove procedure nisu obaveštene i ne znaju dovoljno", navodi se u pismu.

Iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" su naveli da je minimum u Evropi da se na milion stanovnika uradi 1.000 procedura vantelesne oplodnje, a da se u Srbiji godišnje obavi između 2.000 i 3.000 procedura.

"Ukoliko dajete nešto parovima koji se toliko bore za dete u Srbiji – pomozite im stvarno, borite se za njih iskreno i bez ograničenja. Šta će nam putevi ako nema ko njima da ide", poručila je u pismu Sanda Jovanović u ime udurženja "Šansa za roditeljstvo".

Nedelja (ne)plodnosti traje od 5. do 11.novembra, a procenjuje se da se sa problemom steriliteta u Evropi suočava više od 25 miliona ljudi.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…