Naslovna Politika UG: Legalizovanje poslovne špijunaže

UG: Legalizovanje poslovne špijunaže

4 minuta za čitanje
0
247
United Group

Beograd, 18. novembar 2019. – Privredni sud je bez pravnog osnova odobrio uvid u poverljive poslovne tajne United Grupe konkurentskim kompanijama EURO World Network i Telekomovom GSS, saopštila je United Groupa.

Kako je navedeno u saopštenju, Privredni sud u Beogradu je po nalogu Privrednog apelacionog suda, omogućio konkurentskim firmama GSS, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija i kompaniji EURO World Network, sa sedištem u Beču i SAD, uvid u poverljive poslovne informacije i tajne SBB i City Medie, koje su članice United Grupe.

Iz United Grupe ističu da su svi zahtevani podaci već ranije dostavljeni sudu u toku postupka, zbog čega ovakva odluka suda upućuje na tendenciozno postupanje koje omogućava uvid u poslovne tajne konkurentskim kompanijama.

Pri tome je indikativno da je jedno od dva društva, austrijska firma – GSS, u vlasništvu Telekoma Srbije, našeg glavnog konkurenta u Srbiji i dijaspori“, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da su GSS Media i EURO-World Network (EWN) podnele u februaru ove godine Privrednom sudu u Beogradu predlog za obezbeđenje dokaza protiv SBB i City Medie, a za potrebe njihove navodne predstojeće tužbe.

Te dve kompanije terete SBB i City Mediu da su povredile njihova prava ekskluzivne distribucije tako što su televizijski kanali HRT 1, HRT 2, HRT 3 i HRT 4 emitovani preko Net TV Plus platforme na teritorijama Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda.

Kako se navodi, platformom Net TV Plus uopšte ne upravljaju ni SBB ni City Media, već je ona u vlasništvu druge članice United Grupe, kompanije Solford Trading Limited sa Kipra, a Solford ima uredno zaključen ugovor sa HRT koji je dostavljen na uvid putem suda i da HRT plaća ugovorene naknade za reemitovanje.

Ovakvim manevrom i postupkom pred sudom u Srbiji se namerno izbegla suština, a to je da je Solford Trading Limited sa Kipra, kao i svaka druga kompanija registrovana u EU, podložna striktnim kriterijumima poslovanja i provera upravo samih institucija Evropske unije“, navodi United Group.

Ocenjeno je da je odluka Privrednog suda u Beogradu bez ikakvog pravnog utemeljenja i da predstavlja lošu poruku i drugim inostranim kompanijama u Srbiji.

United Group izražava i sumnju da se tako legalizuje poslovna špijunaža, jer se ne radi ni o kakvom obezbeđenju dokaza, već o pokušaju da se pribave informacije o poslovanju SBB za račun konkurencije.

Iskoristićemo sva pravna sredstva pred domaćim i međunarodnim institucijama kako bismo zaštitili svoje poslovanje“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…