Naslovna Vesti Ugrožene su kristalno čiste reke Zapadnog Balkana i bioraznolikost

Ugrožene su kristalno čiste reke Zapadnog Balkana i bioraznolikost

3 minuta za čitanje
0
66
Zagađenje vazduha

Tirana, 18. decembar, 2020. – Čak 74 odsto građana zemalja Zapadnog Balkana zagađenje smatra problemom.

To ne iznenađuje imajući u vidu da se u toj regiji nalaze najzagađeniji gradovi u svetu, zato što se 70 odsto naše električne energije proizvodi sagorevanjem uglja, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

On je na otvaranju 5. ministarskog sastanka o zaštiti okoline i klimatskim akcijama na Zapadnom Balkanu ukazala da “16 termoelektrana na Zapadnom Balkanu proizvedu više zagađenja nego 250 postrojenja u EU”, saopšteno je iz RCC.

“Zagađenje vazduha je direktno odgovorno za jednu od pet prevremenih smrti u 19 gradova Zapadnog Balkana. Otpadne vode se u mnogim gradovima ispuštaju bez pročišćavanja. Linearni ekonomski model i princip ‘uzmi-napravi-odbaci’ drži nas zaključanima u prošlosti”, navela je Bregu, naglašavajući da su “stope recikliranja u regiji ispod tri odsto, dok je prosek u EU 44 odsto”.

“Ugrožene su i kristalno čiste reke Zapadnog Balkana i bioraznolikost, i krajnje je vreme da se aktiviramo na implemntaciji Zelene agende za Zapadni Balkan”, rekla je Bregu, podsetivši da je Zelena agenda usvojena na sastanku zapadnobalkanskilh lidera u novebru u Sofiji, uz ocenuo da je će taj dokument “u velikoj meri”  oblikovatibudućnost regije.

“Promijeniće se način na koji proizvodimo i koristimo proizvode, kao i naše neodgovorno ponašanje prema prirodi. Promenitće način na koji koristimo energiju i vrste energije koje koristimo, kako putujemo na posao, naš svakodnevni život. Ali, mi se moramo promeniti da bismo dobili zdravije okruženje, čistijivazduh, očuvali svežu i pitku vodu, da bismo imali zdraviji život i preživeli”, poručila je Bregu.

Ona je ocenila kako “neće biti  lako”, sugerišuši kako šansa postoji “udruživanjem snaga u regiji, uz velikodušnu pomoć EU u vidu investicijskog plana vrednog devet milijardi evra”.

Ministri zemalja Zapadnog Balkana koji se bave pitanjima zaštite okoline i klimatskih promena zaključili su da postoji opredeljenje za regionalnu saradnju i odlučnost da zajednički radi na provođenju Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi, navedeno je u saopštenju RCC.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…