Naslovna Vesti Ukida se naknada za roming od 1. jula u regionu Zapadnog Balkana

Ukida se naknada za roming od 1. jula u regionu Zapadnog Balkana

3 minuta za čitanje
0
33
mobilni

Beograd, 26. februar 2021. – Naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biće ukinuta od 1. jula ove godine, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je naredni korak smanjenje troškova rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i EU.

Najavila je da će plan za smanjenje troškova rominga između regiona i EU biti pripremljen do kraja 2021.

Matić je za Tanjug rekla da će u međuvremenu od 1. jula 2021. godine, cena za pozive, SMS poruke i prenos podataka u romingu u regionu Zapadnog Balkana odgovarati ceni koju građani plaćaju unutar svoje matične mreže.

 “Primena evropskog principa ”rominga kao kod kuće” značajno će olakšati komunikaciju i poslovanje u regionu, ali i dodatno utvrditi posvećenost Srbije regionalnom umrežavanju i povezivanju sa Jedinstvenim tržištem EU”, naglašava Matić.

Navela je da se regionalni Sporazum o romingu realizuje po planu uprkos pandemijskoj krizi.

“Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno nadležnim ministarstvima i regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana sprovodi neophodne aktivnosti potrebne za ukidanje troškova rominga”, rekla je Matić.

Objasnila je da se od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine, cena poziva, SMS poruka i prenosa podataka formira tako što se na cenu usluga unutar matične mreže dodaje unapred definisan iznos, koji ne prelazi iznose navedene u samom Sporazumu.

 Precizirala je da je počev od 1. jula 2019. godine pa do 30. juna 2021. godine predviđeno  postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza i to od 1. jula 2019. godine, zatim od 1. januara 2020. godine, pa od 1. jula 2020. godine, da bi od 1. jula 2021. godine došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Janković: Poslodavac ne može da pita ženu da li je udata, da li ima i planira decu

Beograd, 12. februar 2021. – Žene mnogo više rade u zanimanjima koja su manje plaćen…