Naslovna Društvo Životna sredina Ulaganja u obnovljive izvore nedovoljna za dostizanje klimatskih ciljeva

Ulaganja u obnovljive izvore nedovoljna za dostizanje klimatskih ciljeva

5 minuta za čitanje
0
804

Abu Dabi, 16. januar 2017. (AFP/Euractiv) – Sadašnja ulaganja u obnovljive izvore energije nisu dovoljna da bi se globalno zagrevanje ograničilo na 2 stepena Celzijusa, upozorila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

Ta ulaganja su 2015. iznosila oko 300 milijardi dolara a trebalo bi da se na godišnjem nivou utrostruče do 2030.

"Iako su se ulaganja u obnovljive izvore energije mnogo povećala u proteklih 10 godina… njihov nivo nije dovoljan da bi se dostigli klimatski ciljevi", rekao je direktor IRENA Adnan Amin.

On je dodao da se svet sada kreće ka rastu temeprature u proseku između dva i tri stepena Celzijusa.

Udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu sada iznosi 18%, a taj udeo treba da se udvostruči do 2030. da bi se zagrevanje ograničilo na dva stepena, navodi se u izveštaju izveštaj IRENA čiji je godišnji sastanak održan tokom vikenda u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emirati.

U izveštaju se navodi da bi energija iz obnovljivih izvora i bolje energetska efikasnost omogućili da se emisije ugljen-dioksida (CO2) prepolove i ispuni cilj od dva stepena Celzijusa.

"Ulaganja u obnovljive izvore energije bi trebalo da se povećaju sa oko 305 milijardi dolara (286 milijardi evra) u 2015. na oko 900 milijardi dolara (845 milijardi evra) godišnje između 2016. i 2030", rekao je Amin.

Ulaganja su se prethodno uvećala sa 50 milijardi dolara 2004. na 305 milijardi dolara 2015.

Amin je dodao da je razvoj novih tehnologija omogućio da se drastilčno smanje troškovi proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, što je omogućilo da taj sektor postane "omiljeni izbor" za proizvodnju energije, iako su pale cene fosilnih goriva.

"Solarni paneli su najbolji primer. Njihovi troškovi su se prepolovili od 2010. i trebalo bi da padnu za još 60% u narednih 10 godina", navodi se u izveštaju.

Prema procenama IRENA, najbrže će rasti kapaciteti i proizvodnja iz fotonaponskih solarnih sistema, a ključnu ulogu će imati razvoj baterija za skladištenje struje čiji kapacitet bi mogao da se poveća sa jednog gigaa vata (GW) dnevno na 250 GW do 2030.

Iz obnovljivih izvora energije proizvodi se mimo mreže struja za 90 miliona ljudi u svetu, rekao je Amin i ukazao na njihov značaj u delovima sveta u kojima je teško razvtii klasičnu mrežu snabdevanja energijom.

Direktor agencije za obnovljive izvore u Maliju Sulejman Berte rekao je da u toj zemlji treba da se uvede struja u 10.000 sela.

"Obnovljivi izvori energije sa tehnologijama koje ne koriste mrežu, omogućili su nam da povećamo procenat sela sa strujom sa 1% u 2004. na današnjih 17% danas", rekao je on.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Životna sredina
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gutereš: Odgovor na pandemiju korona virusa uskladiti s klimatskim ciljevima

Njujork, 22. april 2020. – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je vlade drž…