Naslovna Kultura Umetnik Remed čiji je mural prekrečen oslikaće novi u Novom Sadu

Umetnik Remed čiji je mural prekrečen oslikaće novi u Novom Sadu

3 minuta za čitanje
0
1,359

Novi Sad, 26. avgust 2017. – Francuski strit-art umetnik Remed, čiji je mural "Jedina istina" bez ikakvog objašnjenja prekrečen u martu ove godine, posetiće u septembru Novi Sad kako bi oslikao novi mural.

Organizacija Lančana reakcija saopštila je da će Remed posetiti Novi Sad najverovatnije 5. septembra, kada će naslikati jedan mural, javio je informativni portal 021.

Lančana reakcija je navela da je određena lokacija na kojoj će biti novo delo, ali će detalje objaviti u narednim danima, kada sve bude dogovoreno.

Remed je 2009. godine, uz pomoć novosadskih umetnika Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića, oslikao mural “Jedina istina” u centru grada, preko puta Vladičanskog dvora.

Sam umetnik je tada rekao da mural predstavlja "odnos čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama".

Taj mural su u martu tokom noći prekrečila tri nepoznata radnika, a sličnih pokušaja da se mural prekreči bilo je i pet godina ranije, kada je Javno preduzeće Poslovni prostor odustalo od te ideje posle protesta javnosti.

Gradska vlast je odbacila optužbe da je mural prekrečen uz njihovu saglasnost, jer u pešačku zonu mehanizacija ne može da uđe bez dozvola gradskih službi.

Pošto je mural prekrečen, građani su više puta organizovali ulični protest ispred fasade na kojoj se on nalazio.

Na beloj fasadi potom je u više navrata osvanuo crtež stilizovanog muškog polnog organa, koji su građani nazvali “kural”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ranije je najavio policijsku istragu povodom prekrečavanja murala, ali o njoj do danas nema nikakvih informacija.

Grupa Novosađana pokrenula je sajt "Ko je prekrečio Remeda" na kojem se insistira da nadležni odgovore ko je odgovoran za uništavanje murala, a gradjani imaju mogućnost da napišu šta misle ko je odgovoran za to što je mural prekrečen.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Playade: Novo izdanje pesme “Plava ptica” uz violinu i vokale

Beograd, 01. jun 2020. – Kreativna obrada pesme „Plava ptica“ u izvođenju Ljubice Da…