Naslovna Kultura Umetnost iz rеšetaka: Izložba radova pacijenta Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu

Umetnost iz rеšetaka: Izložba radova pacijenta Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu

2 minuta za čitanje
0
1,002

 Beograd, 15. novembar 2017. – Izložba pod nazivom ‘’Umetnost iza rešetaka’’ prikazaće dela koja spadaju u Art brut odnosno Ousider art domene.

Otvaranje izložbe je zakazano za 20. novembar u 14h u Velikoj galeriji KC Grada i trajaće do 25. novembra. Radno vreme galerije je od 14 do 20h.

Radovi koji će biti predstavljeni i naivna umetnost jer se radi o stvaralaštvu pojedinaca koji nisu umetnički školovani i koji nisu deo profesionalne umetničke scene.

Umetnost marginalnih grupa koja je neopterećena opšte prihvaćenim estetskim formama ili trendovima iskren je izraz ili potreba da se nešto kaže. Umetnost koju stvaraju, zatvorenici, psihijatrijski pacijenti kao i pacijenti zavisnici od psihoaktivnih supstanci spada u Art Brut pokret čiji je začetnik bio francuski umetnik Jean Dubuffet.

Ali i pre nego što je nastao ovaj termin umetnici su se oduvek zanimali za radove ovakvih “marginalnih grupa” i uključivali ih u svoje projekte kao na primer čuvena grupa Plavi Jahač (1911- 1914) čiji je član bio Vasilij Kandinski.

Izložba prodajnog karaktera pod nazivom “Umetnost iza rešetaka” predstaviće selekciju radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Postavka će obuhvatiti radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti a kojima je odredjena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Playade: Novo izdanje pesme “Plava ptica” uz violinu i vokale

Beograd, 01. jun 2020. – Kreativna obrada pesme „Plava ptica“ u izvođenju Ljubice Da…