Naslovna Vesti UN zabrinute zbog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine

UN zabrinute zbog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine

9 minuta za čitanje
0
915
Ujedinjene nacije

Njujork, 17. maj 2017. – Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin upozorio je 16. maja na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku na porast tenzija na Kosovu i oslabljeno poverenje između Beograda i Prištine zbog neodgovornih izjava s obe strane.

Predstavnici Srbije i Kosova se međusobno optužuju za odsustvo napretka u normalizaciji odnosa. Od napretka u dijalogu i primene dogovorenog zavisiće i celokupni napredak Srbije u pregovorima o članstvu u EU. Međutim, ni Brisel za sada ne nalazi način da podstakne dijalog, dok stvari dodatno komplikuju dešavanja na unutrašnjem planu, poput održavanja izbora, prenosi Beta.

Tanin je ocenio da učestali izbori u Srbiji i na Kosovu ometaju dijalog, koji je praktično prekinut i nalazi se u ćorsokaku. On je osudio i vraćanje na nacionalističku i netolerantnu retoriku.

U Savetu bezbednosti UN je u utorak predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika od 16. januara do 15. aprila u kojem je izražena zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu Beograda i Prištine i sprovođenje dogovora iz dijaloga, kao i zbog porasti nacionalizma.

Gutereš je naveo da je dijalog Beograd-Priština u kojem posreduje EU "najbolji dostupan mehanizam za mirno razrešenje razlika u korist obe strane" ali da je "sprovođenje dogovora iz dijaloga u razmatranom periodu bilo "ekstremno sporo".

Dijalog Beoghrada i Priština je u zastoju već nekoliko meseci zbog tenzija u odnosima izazvanim različitim događajima, uključujući hapšenje bivšeg zapovednika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja u Fancuskoj u januaru po poternici Srbije za zločine tokom sukoba 1999. Francuski sud je u aprilu odbacio zahtev Srbije za izručenje.

Pokušaji da se razgovori pomere se mrtve tačke nisu urodili plodom. Početkom godine su se na inicijativu Brisela sastale delegacije na najvišem političkom nivou ali to nije donelo pomak.

Na odlaganje razgovora utiču i događaji na unutrašnjem planu.U Srbiji su 2. aprila održani predsednički izbori, dok je u maju na Kosovu pala vlada i raspisani vanredni parlamentarni izbori za 11. jun.

EU očekuje da Beograd i Priština nastave dijalog u konstruktivnom duhu. Eventulani nastavak se, međutim, ne može očekivati pre izobra na Kosovu i formiranja nove vlade.

U međuvremenu, od otvorenih pitanja i neprimenjenih sporazuma, rešeno je jedino pitanje mosta na Ibru kojim su ponovo povezani severni, srpski i južni, albanski deo Kosovske Mitrovice.

Nakon serije izjava koju je započeo albanski premijer Edi Rama kada je govorio o mogućem savezu Kosova i Albanije, Beogard je optužio albanske političare u celom regionu – na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i jugu Srbije da ne odustaju od projekta "Velike Albanije".

Na isti način je protumačena i nedavna izjava bivšeg šefa Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu tokom rata 1999. Vilijama Vokera da ima projekat za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori. Voker je to, kako su preneli beogradski mediji, rekao na svečanosti 17 godina od osnivanja Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova. Voker (81), nekadšsnji američki diplomata, nema trenutno zvaničnu funkciju ili posao, a smatraju ga albanskim lobistom.

Vokerov izveštaj o zločinu koji su počinile srpske snage u selu Račak, na Kosovu, 1999. bio je povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Srpski zvaničnici su najavili da će se žaliti UN zbog njegove izjave, kao i da će Srbija iskoristiti sva pravna i politička sredstva kako bi uputila protest zbog te izjave.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da Priština dijalog i normalizaciju odnosa koristi kao sredstvo za ucenjivanje Beograda i evropskih partnera, a takodje je kritikovala odluku francuskog suda da Srbiji ne izruči Haradinaja.

Ona je ocenila da je na Kosovu sve počelo "od laži koje su plasirali ljudi poput Vilijama Vokera koji danas čak ni ne krije svoje velikoalbanske ambicije i projekte a poznato je da se protivi i Specijalnom sudu koji treba da procesuira zlodela tzv. OVK".

"Vilijam Voker koji je bio na čelu Kosovske verifikacione misije OEBS i dužan da kao zvaničnik te organizacije postupa objektivno i nepristrasno, zloupotrebio je svoj mandat i misiju OEBS-a radi ostvarivanja ciljeva koji su danas razotkriveni i sastoje se u formiranju nezavisnog 'Kosova' i 'velike Albanije'", rekla je ona.

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je da Srbija zloupotrebljava dijalog Beograda i Prištine, kao što zloupotrebljava i Interpol navodeći slučaj Haradinaja kojeg je oslobodio francuski sud.

Posle izlaganja predstavnika Unmika, Beograda i Prištine ambasadori zapadnih zemalja tražili su da se smanji uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu, dok je ruski predstavnik rekao da je Kosovu potreban nadzor spolja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ukida se naknada za roming od 1. jula u regionu Zapadnog Balkana

Beograd, 26. februar 2021. – Naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biće ukinu…