Naslovna Civilno društvo UNDP: Kampanja “Tiče me se” – Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

UNDP: Kampanja “Tiče me se” – Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

3 minuta za čitanje
1
437
Kampanja "Tiče me se"

Beograd, 25. novembar 2020. – Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji je po drugi put pokrenuo kampanju „Tiče me se“, koji za cilj ima stvaranje društva koje neće tolerisati nasilje nad ženama.

Oni su podsetili da je to nasilje ozbiljan problem u Srbiji, i da skoro svakih sedam do 10 dana jedna žena bude ubijena u nasilju u porodici.

Žene ne govore o tom nasilju i ostaju u odnosu sa takvom osobom jer strepe za sopstvenu i bezbednost dece, takođe, na to utiče i ekonomska zavisnost od partnera, ili strah od osude društva“, rekli su iz UNDP-a.

Naveli su i da trenutne mere za sprečavanje širenja epidemije korona virusa predstavljaju „dodatnu prepreku“ da žene prijave nasilje i potraže pomoć.

Iz UNDP-a su kazali da nasilje u porodici ne treba da se shvata ako privatni problem, jer „nasilnici“ to mogu da shvate kao potvrdu za to što čine.

Dodali su da nasilje u porodici ne utiče samo na žene, već i na njihovu decu, širu porodicu, i na celu zajednicu, „tiče se svih nas“.

U cilju da pomogne građankama Srbije da prepoznaju nasilje u porodici, UNDP je pripremio informativni poster, koji sadrži najvažnije informacije o problemu nasilja prema ženama i načinima da se nasilje prijavi i tako obezbedi pomoć i ženama i njihovim porodicama.

Oni su ukazali da je nasilje u porodici krivično delo i da svako ko sumnja da se takvo nasilje dešava u njihovoj porodici, to treba da prijavi anonimnim i besplatnim pozivom policiji na 192, dok je za informacije i podršku, svakog radnog dana od 10 do 20 sati, dostupan SOS telefon Autonomnog ženskog centra: 0800 100 007.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna kampanja koja se obeležava u više od 100 država sveta i ona počinje 25. novembra, kada je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…