Naslovna Vesti Svet UNFPA: Polovini žena u svetu uskraćena telesna autonomija

UNFPA: Polovini žena u svetu uskraćena telesna autonomija

4 minuta za čitanje
0
229
UNFPA

Beograd, 14. april 2021. – Mnogim ženama u svetu uskraćeno je pravo na odlučivanje da li će imati seksualni odnos sa svojim partnerom, upotrebiti kontracepciju ili potražiti zdravstvenu zaštitu, navodi se u najnovijem izveštaju Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za 2021. godinu, saopštila je kancelarija UNFPA u Srbiji.

U izveštaju “Moje telo je samo moje“, dodaje se da se taj podatak odnosi na skoro polovinu žena u 57 zemalja u svetu, kao i da odsustvo telesne autonomije potencijalno smanjuje ekonomsku produktivnost i dovodi do dodatnih troškova u sistemima zdravstvene zaštite i pravosuđa.

U ovom dokumentu, navodi se da je svega 55 odsto žena u potpunosti osnaženo da pravi izbore koji se tiču zdravstvene zaštite, kontracepcije i sposobnosti da prihvati ili odbije seks.

Takođe, pokazalo se da samo 71 odsto država garantuje pristup sveobuhvatnoj maternalnoj nezi, 75 odsto zakonom obezbeđuje potpun, ravnopravan pristup kontracepciji, 80 odsto ima zakone kojima podržava seksualno zdravlje i blagostanje, a da oko 56 odsto država ima zakone i politike kojima podržava sveobuhvatno seksualno obrazovanje.

Izvršna direktorka UNFPA Natalia Kanem rekla je da se pokazalo da u suštini stotine miliona žena i devojčica nisu vlasnice svog tela, već da njihovim životima upravljaju drugi.

Ogorčeni smo zbog činjenice da skoro polovina žena i dalje ne može da donosi sopstvene odluke o tome da li da stupi ili ne u seksualni odnos, koristi kontracepciju ili potraži zdravstvenu zaštitu“, rekla je Kanem.

Izveštaj beleži i mnoge druge načine na koje se krši telesna autonomija žena, muškaraca, devojčica i dečaka širom sveta i otkriva da 20 država i teritorija ima zakone koji podržavaju “udaju za silovatelja“, 43 države nemaju zakonodavstvo koje se odnosi na pitanje silovanja u braku.

Takođe, utvrđeno je da preko 30 država ograničava pravo ženama da se kreću izvan svog doma, kao i da devojčice i dečaci sa invaliditetom imaju skoro tri puta veću šansu da budu podvrgnuti seksualnom nasilju, pri čemu su devojčice u najvećem riziku.

Kada se radi o Srbiji, pokazalo se da je 56 odsto žena iz romskih naselja, starosti 20 do 24 godine stupilo u brak pre navršene 18. godine, a 16 odsto – pre navršene 15. godine.

Izveštaj UNFPA se od 1978. godine objavljuje na godišnjem nivou i skreće pažnju na novonastala pitanja u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava i istražuje izazove i prilike koje ona predstavljaju za međunarodni razvoj.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…