Naslovna Vesti Evropska unija UNHCR: Države Evrope da prekinu da proteruju izbeglice

UNHCR: Države Evrope da prekinu da proteruju izbeglice

2 minuta za čitanje
0
130
migranti

Beograd, 28. januar 2021. – Agencija UN za izbeglice (UNHCR) pozvala je države Evrope da pokrenu istragu i prekinu sa proterivanjem i prisilnim vraćanjem izbeglica i tražilaca azila na morskim i kopnenim granicama, koje je u poslednje vreme sve učestalije, navodi se u saopštenju te organizacije.

Agencija upozorava da je institucija azila meta napada na granicama Evrope i apeluje na prestanak prisilnog vraćanja i upotrebe sile protiv tražilaca azila i izbeglica.

“UNHCR neprekidno prima niz izveštaja o tome kako neke zemlje u Evropi ograničavaju pristup azilu, vraćaju ljude nakon što su ušli na njihovu teritoriju ili u teritorijalne vode i upotrebljavaju silu protiv njih na granicama”, rekla je zamenica Visokog komesara UNHCR-a za zaštitu izbeglica Džilijan Trigs.

Kako se navodi i migranti koji stižu kopnenim putem takođe bivaju neformalno zatvarani i prisilno vraćani u susedne zemlje bez ikakvog razmatranja njihovih potreba za međunarodnom zaštitom.

UNHCR podseća na Konvenciju o izbeglicama iz 1951. godine, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i pravo EU koje zahtevaju od država da zaštite pravo osoba koje traže azil i njihovo pravo na zaštitu od prisilnog proterivanja, čak i kada je takav ulazak na teritoriju neregularan.

“Poštovanje ljudskih života i prava izbeglica nije izbor, već pravna i moralna obaveza. Dok zemlje imaju legitimno pravo da upravljaju svojim granicama u skladu sa međunarodnim pravom, one takođe moraju poštovati ljudska prava. Push-back je jednostavno nelegalan”, rekla je Trigs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…