Naslovna Civilno društvo UNHCR: Nikola Kovačević dobitnik nagrade Nansen

UNHCR: Nikola Kovačević dobitnik nagrade Nansen

2 minuta za čitanje
0
92
Nikola Kovačević

Beograd, 29. septembar 2021. – Regionalna nagrada Nansen koju Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) dodeljuje za pomoć izbeglicama, ove godine je prvi put dodeljena predstavniku iz Srbije i sa Zapadnog Balkana, nezavisnom pravniku za ljudska prava Nikoli Kovačeviću.

U pitanju je nagrada koja se dodeljuje od 1954. godine pojedincima, grupama i organizacijama koje prevazilaze svoje dužnosti u oblasti zaštite izbeglica, raseljenih lica i lica bez državljanstva.

Za one koji su primorani da napuste svoje domove, jedan od glavnih preduslova za nastavak normalnog života jeste da im se prizna potreba za međunarodnu zaštitu i da imaju zagarantovana prava“, poručila je šefica Predstavništva UNHCR u Srbiji Frančeska Boneli i dodala da je Kovačević uvek išao jedan korak dalje u zaštiti izbeglica.

Kovačević je istakao da nagrada za njega predstavlja veliku odgovornost, ali i pravi podsticaj da nastavi da se bori za poštovanje Konvencije o statusu izbeglica iz 1951. godine i da pomaže onima kojima je neophodna međunarodna zaštita u vreme sve veće ksenofobije, sumraka ljudskih prava na granicama i sve većeg nedostatka solidarnosti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

Valjevo, 16. decembar 2021. – Gradska vlast u Valjevu je bez rezultata u rešavanju p…