Naslovna Društvo UNICEF: Skoro polovina dece, uzrasta od jedne do 14 godina, u Srbiji trpi telesno i psihološko kažnjavanje

UNICEF: Skoro polovina dece, uzrasta od jedne do 14 godina, u Srbiji trpi telesno i psihološko kažnjavanje

2 minuta za čitanje
0
72
porodica

Beograd, 12. septembar 2022. – U proteklih 15 godina sve je manje dece u Srbiji koja su izložena nasilnom disciplinovanju u svojim domovima, ipak skoro polovina dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje, saopštila je misija UNICEF u Srbiji.

Takve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od dve do tri godine dobijaju prve batine, dodaje se u saopštenju.

Ohrabrujuće je da više od 90 odsto roditelja saglasno da nasilna disciplina nije dobra za dete, jer ona povređuje i ponižava dete, razvija nepoverenje i nesigurnost, a nepoželjna ponašanja se neretko ponavljaju.

Mnogi roditelji u Srbiji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece, međutim, postoje i oni kojima su udarac, bes i vika prva i jedina reakcija na izazovno ponašanje deteta, istakla je direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života, istakla je ona.

Narednih mesec dana UNICEF će, u okviru kampanje „Budi ruka koja voli i reč koja sokoli“, sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici.

Počeće i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima da unaprede svoje disciplinske prakse kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, kao i u zdravstvenom i obrazovnom sistemu koji se kroz svoju svakodnevnu praksu susreću sa roditeljima u skoro 50 gradova u Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Uzrok trećine smrtnih slučajeva u Srbiji povezanim sa PM2.5 jeste upotreba fosilnih goriva

Boston, 27. septembar 2022. – Celokupno stanovništvo Srbije živi u oblastima gde niv…