Naslovna Vesti Srbija UNICEF već treću godinu obeležava jun kao mesec roditeljstva

UNICEF već treću godinu obeležava jun kao mesec roditeljstva

3 minuta za čitanje
0
175
porodica

Beograd, 02. jun 2021. – Svako treće dete uzrasta od tri do četiri godine trpi fizičko kažnjavanje iako se 90 odsto roditelja u Srbiji slaže da fizičku kaznu nije potrebno primenjivati, saopštio je Unicef koji jun već treću godinu na globalnom nivou obeležava kao mesec roditeljstva.

Prema podacima Unicefa, više od polovine dece uzrasta od dve do četiri godine nema podršku očeva u igranju i učenju.

Podaci Unicefa iz 2019. godine govore kako u domaćinstvima koja žive u siromaštvu tek polovina dece do pet godina ima tri ili više knjiga u poređenju sa 90 odsto dece koja imaju ove prilike u bogatijim slojevima društva.

Takođe, 60.000 male dece u Srbiji suočava se sa razvojnim rizicima i poteškoćama te je njihovim porodicama potrebna dodatna podrška.

Mesec roditeljstva, koji se ove godine realizuje u Srbiji kroz projekat koji zajedno sprovode Unicef, Vlada Srbije i LEGO fondacija, obeležiće se brojnim aktivnostima, a cilj  je podizanje svesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i snage roditelja ili staratelja.

Lokalne samouprave Palilula (Beograd), Novi Sad, Bor, Vranje, Kragujevac i Novi Pazar trenutno se osnažuju da kao model centri dobrih praksi podrže standardizovanje programa podrške roditeljstvu u Srbiji. Na taj način će, kroz prizmu rada na očuvanju emocionalne dobrobiti roditelja, zajedno sa Unicefom osvetliti prva iskustva unapređene intersektorske podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece.

Unicef i Lego fondacija zajedno ulažu napore da roditelji i staratelji iskoriste i moć igre kako bi deca imala najbolji mogući početak života.

Unicef smatra da je podrška roditeljima u periodu ranog detinjstva njihove dece relevantna i efikasna strategija za smanjivanje socijalnih nejednakosti, nasilja nad decom i održivi razvoj.

Utvrđivanje podsticajnih roditeljskih praksi u svakom društvu je ne samo prioritet, već i jedno od najisplativijih ulaganja u održivi razvoj društva koji ostvaruje visok povraćaj uloženog, ukoliko se desi u prvim godinama života deteta, dok je prozor neizmernih razvojnih mogućnosti otvoren, naveo je Unicef.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…