Naslovna Civilno društvo UNS: Grad Beograd četvrtu godinu za redom na medijskom konkursu dodeljuje milione tabloidima

UNS: Grad Beograd četvrtu godinu za redom na medijskom konkursu dodeljuje milione tabloidima

3 minuta za čitanje
0
180
Stari dvor/Skupština grada Beograda

Beograd, 8. jul 2019. – Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je što je Grad Beograd četvrtu godinu za redom na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata dodelio milione tabloidima.

Za UNS je sporno što ni ovog puta u komisiju za ocenjivanje projekata, nisu imenovani predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja kao ni poznati medijski stručnjaci.

UNS ističe da su na konkursu glavnog grada Insajder tim d.o.o, izdavač Informera i preduzeće Dnevne novine Alo d.o.o, izdavač ovog lista, dobili ukupno 8,5 miliona dinara, iako su prošle godine prema monitoringu Saveta za štampu imali ukupno 1.529 prekršaja novinarskog kodeksa.

Osim ovih firmi, preduzeće Info it media, ćerka firma Insajder tim-a d.o.o, izdavača Informera dobilo je tri miliona, a Adria Media Grup, izdavač Kurira, milion dinara.

UNS je podsetio da je Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano da komisije prilikom dodele novce moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks.

Kao i prethodnih godina, najviše novca, odnosno više od 17 miliona, od ukupnih 81,7 miliona dinara koje je izdvojio Grad Beograd, dobilo je Radio-difuzno preduzeće Studio B.

UNS traži od Grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija kako bi javnost imala uvid ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

Komisiju za ocenu projekata iz oblasti javnog informisanja ove godine su činili Zorica Karanović i Marko Ivanić (nezavisni stručnjaci za medije), Biljana Ratković Njegovan (predlog udruženja radio stanica „RAB Srbija“), Miloš Lazić (predlog udruženja“ComNet“) i Slobodan Đurić (predlog Udruženja sportskih novinara Beograda).

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SHARE fondacija i BIRN: Nova baza monitoringa digitalnih prava

Beograd, 16. januar 2020. – SHARE Fondacija i istraživačka mreža BIRN  su predstavil…