Naslovna Civilno društvo UNS: Grad Valjevo da prestane sa diskriminacijom medija

UNS: Grad Valjevo da prestane sa diskriminacijom medija

3 minuta za čitanje
0
220
grad Valjevo

Beograd, 05. maj 2020. – Udruženje novinara Srbije (UNS) uputilo je protest gradskim vlastima u Valjevu što na obeležavanje 21. godišnjice pogibije pilota Milenka Pavlovića nisu pozvani svi mediji, podsećajući gradsku upravu Valjeva da je diskriminacija novinara zabranjena Ustavom i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pozivajući se na pisanje portala kolubarske.rs, UNS navodi da nekoliko valjevskih medija, uključujući i taj portal, kao i dopisnici nacionalnih medija, nisu dobili poziv da prisustvuju polaganju venaca na spomen-obeležje poginulom pilotu.

Kolubarske.rs navode da je, po njihovim saznanjima gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenovićnaredio da se na ovaj događaj pozovu samo televizije i nedeljnik Napred, a ne portali i dopisnici beogradskih medija, osim RTS“.

S obzirom na to da zvaničnici Grada Valjeva, što su prethodnih 20 godina činili, nisu poslali obaveštenje da će danas obeležiti godišnjicu pogibije hrabrog pilota polaganjem venaca, zaključili smo da ove godine zbog vanrednog stanja i pandemije koronavirusa, kao i zabrane okupljanja većeg broja ljudi, neće ni biti organizov?no pol?ganje venaca“, pišu Kolubarske.rs.

U današnjem saopštenju UNS podseća gradsku upravu Valjeva da je “diskriminacija novinara zabranjena Ustavom i Zakonom o javnom informisanju i medijima”, kao i da “svi organi javne vlasti imaju obavezu da o svojim aktivnostima obaveštavaju novinare i javnost“.

Kolege iz Valjeva do sada su se više puta žalile Udruženju na loš odnos gradonačelnika Gvozdenovića prema medijima. Ova diskriminacija posebno je uvredljiva za javnost jer su joj uskraćene informacije o obeležavanju godišnjice pogibije pukovnika Pavlovića, simbola otpora agresiji NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine, naglašava UNS u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…