Naslovna Civilno društvo UNS: I pored kršenje novinarskog kodeksa tabloidima dodeljeno preko 27 miliona dinara na medijskim konkursima

UNS: I pored kršenje novinarskog kodeksa tabloidima dodeljeno preko 27 miliona dinara na medijskim konkursima

4 minuta za čitanje
0
201
tabloidi

Beograd, 5. avgust 2019. – Iz republičkog, pokrajinskog i budžeta lokalnih samouprava za sufinansiranje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja za sedam meseci ove godine izdvojeno je 1.532.443.666 dinara, što je 54 miliona više novca nego cele 2018, prenelo je  Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prošle godine bilo je raspisano šest konkursa više nego za sedam meseci ove godine, a za celu 2018. izdvojeno je 1.479.757.542 dinara.

Ministarstvo kulture i informisanja ove godine opredelilo je 274 miliona za medijske projekte, što je 12 miliona dinara više nego prethodne godine.

Za četiri ovogodišnja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama izdvojeno je 61,2 miliona dinara, dok æe na jesen za još dva konkursa biti izdvojeno oko 7,5 miliona dinara, što je na nivou prošlogodišnjeg sufinansiranja medija.

Na konkursima za medije tabloidima je ove godine pripalo 27.425.750 dinara, uprkos tome što su ti mediji u prošloj godini drastično kršili novinarski kodeks, ukazao je UNS.

Listovima i portalima “Alo”, “Srpski telegraf”, “Kurir”, “Informer” i “Srbija danas” za projekte u prvoj polovini ove godine dodeljene su 233.000 evra, iako je monitoringom Saveta za štampu od avgusta do kraja prošle godine u tim medijima zabeleženo oko 3.000 prekršaja Kodeksa novinara Srbiji.

Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano je da komisije prilikom dodele novce moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks.

U Zakonu o budžetu Srbije za 2019. godinu javnim servisima pripale su četiri milijarde dinara, kao i prethodnih godina.

Od četiri milijardi dinara, Radio-televiziji Srbije je za informisanje pripalo 3,1 milijarda, a Radio-televiziji Vojvodine 900 miliona dinara.

Iz pokrajinskog budžeta ove godine izdvojeno je oko 312 miliona dinara za medije na jezicima nacionalnih manjina, što je za oko 12 odsto više novca za te medije nego lane.

Osnivači medija koje pokrajina na taj način subvencioniše su nacionalni saveti nacionalnih manjina. Reč je o štampanim medijima: Mađar so, Het Nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske Slovo, Hrvatska riječ, Ridne slovo, Bunjevački media centar – za “Bunjevačku rič” i Makedonski informativni centar – za “Makedonsku videlinu”.

U odnosu na prošlu, u budžetskom fondu za nacionalne manjine ove godine izdvojeno je više od osam miliona za projekte medija, odnosno 30 miliona dinara, naveo je UNS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …