Naslovna Civilno društvo UNS: Izvinjenje i ostavke urednika RTK zbog ugrožavanja dostojanstva i sigurnosti Brankice Ristić

UNS: Izvinjenje i ostavke urednika RTK zbog ugrožavanja dostojanstva i sigurnosti Brankice Ristić

2 minuta za čitanje
0
152
Udruženje novinara Srbije

Beograd, 27. jul 2019. – Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu osudili su objavljivanje teksta na portalima Prvog i Drugog programa Radio-televizije Kosovo (RTK 1 i RTK 2).

U objavljenom tekstu su navedeni podaci iz privatnog života novinarke “Sputnjika” Brankice Ristić, zbog čega se  traži izvinjenje i ostavke urednika tih portala.

Oba portala (na albanskom-RTK1 i srpskom jeziku-RTK2) objavili su podatke iz privatnog života Brankice Ristić o njenom navodnom zdravstvenom stanju i porodičnim prilikama, povezujući ih sa tvrdnjom o lošem materijalnom položaju novinara u redakciji “Sputnjik“, ističe u saopštenju UNS.

Kosovski Javni servis je objavljivanjem ovog teksta, bez potpisa autora i zloupotrebom ličnog Fejsbuk profila kao izvora informacija, prekršio etičke i profesionalne standarde i na skandalozan način pogazio norme pristojnog ponašanja u obaveštavanju javnosti, zbog čega UNS i UNS na Kosovu traže hitno reagovanje Nezavisne komisije za medije.

U saopštenju UNS i UNS na Kosovu ističu da su RTK1 i RTK2, objavljivanjem teksta u kome se vređa Brankica Ristić grubo povredili njeno dostojanstvo i navođenjem da je “poznata po klevetanju u svojim pisanjima o Kosovu” ugrozili njenu sigurnost.

Od Upravnog odbora RTK ova dva novinarska udruženja traže da javno saopšti ko je odgovoran za uređivanje portala RTK2 i koje mere preduzima da obezbedi uređivačku i redakcijsku autonomiju televizijskog kanala i portala na srpskom jeziku,navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Inicijativa A11: Nedopustiva odstupanja od ljudskih prava u vreme vanrednog stanja

Beograd, 30. mart 2020. – Inicijativa nevladinih organizacija za ekonomska i socijalna pra…