Naslovna Politika UNS: Ministarstvo kulture da raspusti komisije za sufinansiranje i formira nove

UNS: Ministarstvo kulture da raspusti komisije za sufinansiranje i formira nove

2 min read
0
239
Udruženje novinara Srbije - UNS

Beograd, 4. maj 2018. – Udruženje novinara Srbije (UNS) je pozvalo Ministarstvo kulture i informisanja da raspusti komisije za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa koje nisu završile rad, i da formira nove od predloženih kandidata, uvažavajući njihovu stručnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.

Navodeći da većina komisija nije zasedala, UNS je pozvao Ministarstvo da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i ko su predlagači, "kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu".

"Samo tako će medijska zajednica i javnost biti uvereni da Ministarstvo kulture i informisanja nema skrivene namere, da uvažava kvalitet i da ima nameru da u najboljem interesu javnosti sufinansira proizvodnju medijskog sadržaja", ocenjuje UNS u saopštenju.

Udruženje je ocenilo i da je neprihvatljivo da u komisijama Ministarstva kulture budu državni činovnici i predstavnici državnih organa, jer to nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

"Najveća i najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i NUNS imaju po dva člana u komisijama, poslovno udruženje Lokal Pres dva, Asocijacija Medija, ANEM i NDNV po jednog člana, dok lokalno novinarsko udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno čak sedam članova", naveo je UNS i doda da pored imena 14 članova komisija piše da su "nezavisni medijski eksperti".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…