Naslovna Civilno društvo UNS: Na medijskim konkursima dodeljeno više od 27 miliona medijima koji su drastično kršili novinarski kodeks

UNS: Na medijskim konkursima dodeljeno više od 27 miliona medijima koji su drastično kršili novinarski kodeks

2 minuta za čitanje
0
153
dinari

Beograd, 19. jul 2019. – Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je na konkursima za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja u prvoj polovini godine dodeljeno više od 27 miliona dinara medijima koji su u prošloj godini “drastično kršili novinarski kodeks”.

Kako navodi UNS, taj novac je dodeljen listovima i portalima Alo, Srpski telegraf, Informer i Srbija danas.

Monitoringom Saveta za štampu od avgusta do kraja prošle godine u listovima Alo, Srpski telegraf, Kurir i Informer zabeleženo je oko 3.000 prekršaja Kodeksa novinara Srbije. Osim njih, portali ePodunavlje, eVršac i ePančevo dobili su više od 9,5 miliona dinara, iako prethodne godine nisu pravdali projekte“, naveo je UNS.

To novinarsko udruženje je dodalo da je konkurs Grada Beograda jedan od drastičnih primera na kojem su ove godine tabloidi dobili ukupno 12,5 miliona dinara, zbog čega se UNS odrekao novca dobijenog na konkursu.

Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano je da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks“, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SHARE fondacija i BIRN: Nova baza monitoringa digitalnih prava

Beograd, 16. januar 2020. – SHARE Fondacija i istraživačka mreža BIRN  su predstavil…