Naslovna Politika UNS: Nezakonit otkaz Ljiljani Smajlović

UNS: Nezakonit otkaz Ljiljani Smajlović

4 min read
0
674
Ljiljana Smajlović

Beograd, 9. avgust 2018. – Otkaz bivšoj glavnoj i odgovornoj urednici Politike Ljiljani Smajlović bio je nezakonit, presudio je Prvi osnovni sud u Beogradu, saopštava Udruženje novinara Srbije (UNS).

Kako se u ukazuje u saopštenju, kompanija Politika novine i magazini (PNM), kao izdavač najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, dužan je da Ljiljani Smajlović isplati naknadu štete u iznosu od 2.674.667 dinara.

U obrazloženju presude sudija Violeta Saveljić Dolašević ističe da je „Ljiljana Smajlović 4. jula 2016. godine podnela ostavku na položaj glavnog i odgovornog urednika, mejlom koji je uputila zastupnicima tužene, ali nije izrazila svoju volju da radni odnos prestane“.

Prema stavu Suda, "njena izjava ni po formi, ni po sadržani, ne predstavlja izjavu o otkazu Ugovora o radu“.

Uprkos tome, stoji u presudi, direktorke Politike Mira Glišić Simić i Nina Samardžić su izjavu o ostavci "protumačile kao otkaz Ugovora o radu i dana 11. 7. 2016. godine, dok je tužilja bila na godišnjem odmoru, donele Rešenje o prestanku radnog odnosa bez obrazloženja i pouke o pravnom leku".

Ljiljana Smajlović na sudu je izjavila da dobro zna razliku između ostavke na mesto glavnog i odgovornog urednika i otkaza Ugovora o radu.

Ona je objasnila da nije dala otkaz, već je podnela ostavku na mesto urednika kada je shvatila da je obmanjivana od strane direktorke Mire Glišić Simić koja je tvrdila da se radna mesta ne mogu popunjavati bez sednice Skupštine Društva.

Smajlović je istakla i da je "ostavku podnela ciljem da se sazove Skupština koja bi, između ostalog, razmatrala njenu ostavku, ali se i izjasnila da li podržava autonomiju glavnog urednika i samostalnost redakcije".

Navela je i da je "uverena da je doprinela ugledu i uticaju Politike, da je samostalno vodila uređivačku politiku i da je to dovelo do podrške javnosti i blagog rasta tiraža".

Sud je iskaz Ljiljane Smajlović "prihvatio kao jasan, logičan, iskren i uverljiv".

Bivšu urednicu Politike zastupala je Aleksandra Kovačević iz Advokatske kancelarije "Tomanović".

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, prenosi Fonet.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…