Naslovna Borba protiv korupcije UNS: Novinari da i dalje predlažu člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

UNS: Novinari da i dalje predlažu člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

2 minuta za čitanje
0
295
Agencija za borbu protiv korupcije

Beograd, 21. februar 2019. – Udruženje novinara Srbije (UNS) negodovalo je što su nacrtom zakona o sprečavanju korupcije ukinuti ovlašćeni predlagači i što je novinarskoj i advokatskoj struci onemogućeno predlaganje članova Odbora ili Veća koje je ključno telo za kontrolu i rad Agencije za borbu protiv korupcije.

Nezavisne profesije, kakve su novinarska i advokatska su od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije, ocenio je UNS u saopštenju i dodao da ne vidi nijedan opravdan razlog da Veće Agencije od devet članova u svom sastavu ubuduće nema predstavnike te dve profesije.

U saopštenju se navodi i da UNS smatra da predlog Ministarstva nije u skladu sa preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Kako se navodi, nacrtom zakona predviđeno je da članove Veća Agencije bira Skupština Srbije posle javnog konkursa, koji podrazumeva sprovođenje testa u kojem se proveravaju stručna osposobljenost, znanje i veština kandidata, koji mora da ima završen pravni fakultet i devet godina radnog iskustva u struci.

Aktuelnim Zakonom članove Veća bira Skupština Srbije na predlog ovlašćenih predlagača, među kojima su i Advokatska komora Srbije i udruženja novinara.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vasilić: Postoji očigledna namera izvršne vlasti da ugasi Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 16. jun 2020. – U najkorumpiranojoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji s…