Naslovna Vesti Srbija UNS: Preuzimanjem kompanije Adria Media Grupa, Igor Žeželj preuzeo 41 medij u Srbiji

UNS: Preuzimanjem kompanije Adria Media Grupa, Igor Žeželj preuzeo 41 medij u Srbiji

6 minuta za čitanje
0
1,358
Igor Žeželj

Beograd, 18. januar 2019. –  Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je Igor Žeželj, preuzimanjem kompanije Adria Media Grupa, postao i vlasnik društva Adria media magazini, a obe firme imaju ukupno 41 medij.

Podsećamo da je BIRN u oktobru  pisao da su kompanije bliske državnom Telekomu izabrane za strateške partnere Adria Media Group.

Udruženje novinara utvrdilo je da su Adria media magazini i Adria Media grupa izdavači ukupno 28 medija koji su upisani u Registar medija.

Osim tih medija, u vlasništvu Adria Media Grupe je još 13 medija koji nisu registrovani u Agenciji za privredne registre (APR).

U Registar medija upisano je da je društvo Adria media magazini izdavač 11 listova – Men’s health, Cosmopoliten, Elle, Sensa, Nacionalna geografija u Srbiji, Lepa&Srećna, Lisa, Moja lepa bašta, Summer, Winter i Asfalt.

Adria Media Grupa izdavač je 14 listova- Burda style, Glossy, Doktor Kurir, Kurir, Espreso, Kurir stars, Najbolji domaći recepti, Mama, Narodni doktor, Narodni kuvar, Narodni lekar, Newsweek Srbija, Elle dekor i Kids, kao i i tri portala-esspreso.rs, adriamedia.tv i kurir.rs, koji su registrovani u APR.

Osim tih medija, kako stoji na sajtu, Adria Media Grupa vlasnik je i listova Lena, Financial times i Cosmo Campus, kao i portala elle.rs, yumama.com, nationalgeographic.rs, menshealth.rs, cosmopolitan.rs, lovesensa.rs, stvarukusa.rs, lepaisrecna.rs, stil i glossy.rs, iako ti mediji nisu registrovani.

U njihovima impresumima navodi se da je izdavač portala yumama.com, stil i glossy.rs Adria Medija Grupa, a ostalih medija Adria media magazini.

Adria Media Grupa je od 2016. godine vlasnik je i makedonskog lista "Sloboden pečat".

U saopštenju UNS se navodi i da je Žeželj odlučio da samostalno i bez ograničenja zastupa firmu Adria media magazini i da ograniči zastupanje direktorki ove firme.

Odluka je doneta 11. januara 2019. godine.

Direktorki, koja je ovo društvo do sada zastupala samostalno i bez ograničenja, Nataliji Cvetković ograničeno je zastupanje Adria media magazina "prema trećim licima, supotpisom direktora društva ili drugog ostalog zastupnika", stoji u dokumentu u koji je UNS imao uvid.

Natalija Cvetković je sestra Aleksandra Rodića.

Osim Cvetković, odlučeno je da i direktorka Mondo INC Jadranka Radonjić ograničeno zastupa firmu Adria media magazini.

U saopštenju se podseća da je vlasnik Adria Media Grupe umesto Aleksandra Rodića postao je Igor Žeželj, a privrednom društvu za pružanje telekomunikacionih usluga Mondo INC, prenet je novčani i nenovčani udeo Adria Media Grupe.

Ugovor o prenosu kapitala, u koji je UNS imao uvid, sklopljen je 28. 12. 208. godine, između Rodića i firme Mondo INC.

Aleksandar Rodić i Jadranka Radonjić 1. oktobra 2018. godine potpisali su Krovni ugovor o prodaji, navodi se ugovoru.

Firma Mondo INC u vlasništvu je beogradske firme Mobil media d.o.o, a novi vlasnik Adria Media Grupe Igor Žeželj član je ove firme, stoji na sajtu APR.

Na pitanje UNS da li firma Mondo INC, zbog istoimenog naziva ima veze sa portalom Mondo, Igor Žeželj nije odgovorio.

Portal Mondo nije upisan u Registar medija, navodi UNS i dodaje da se taj sajt na portalu kompanije Telekom Srbija, koja je u većinskom državnom vlasništvu, navodi kao njihov.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Brisel, 25. novembar 2020. – Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za promoc…