Naslovna Politika UNS: REM pokrenuo prekršajni postupak protiv TV Pink zbog 512 kršenja zakona u aprilu 2019.

UNS: REM pokrenuo prekršajni postupak protiv TV Pink zbog 512 kršenja zakona u aprilu 2019.

3 minuta za čitanje
0
475
Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 10. jul 2019. – Regulatorno telo za elektronske medije (REM) podnelo je Prekršajnom sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv televizije Pink.

Ova televzija  je 512 puta prekršila Zakon o oglašavanju u aprilu ove godine, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka REM je naveo da je Pink u emisijama “Novo jutro“, “Zadruga“, “Premijera“, “DNK” i “Amidži šou” neprimereno prikazivao proizvode “naročito krupnim kadrovima“, kao i da je u emisiji “Premijera” bilo prikrivenog oglašavanja lista “Svet“, što je zabranjeno.

U saopštenju UNS navodi se da je REM u zahtevu naveo da je Pink emitovao “blok oglasnih poruka bez najavne špice” i ako je to obavezno prema Zakonu.

Pink je u emisiji “Nacionalni dnevnik” prekšio Zakon o oglašavanju u kojem se navodi da se emisija vesti može prekinuti zbog emitovanja televizijskog oglašavanja ili prodaje jednom u emisiji čije trajanje je minimum pola sata.

Prema navodima REM, televizija Pink je prekršila i odredbu da u okviru jednog sata emitovanog programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga oglašavanje i prodaja ne mogu zauzimati više od 12 minuta.

U emisijama televizije Pink “Pinkove zvezdice“, “Promo“, “Kuća od srca“, “Trenutak iz sna” i “Državni službenik” promotivno je upućivano na proizvod sponzora, a u emisiji “Elif” bila je “pokretna slika sponzora“, što je suprotno Zakonu o oglašavanju, naveo je REM, a prenosi UNS.

Udruženje novinara Srbije podsetilo je da je u martu REM protiv televizije Pink podneo Prekršajnom sudu zahtev za pokretanje postupka, zbog toga što je 376 puta prekršio Zakon o oglašavanju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vladimir Bilčik novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Brisel, 21. oktobar 2019. – Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je…