Naslovna Civilno društvo UNS se povlači iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja

UNS se povlači iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja

2 minuta za čitanje
0
145
Ministarstvo kulture i informisanja

Beograd, 15. februar 2020. – Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučio je da se članovi Udruženja imenovani u komisije za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja povuku ukoliko Ministarstvo ostane pri raspodeli mesta u komisijama u kojima su dali prednost članovima nereprezentativnih novinarskih udruženja.

U saopštenju UNS ističe se je Ministarstvo kulture i informisanja u komisije izabralo tri predstavnika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), tri člana Društva novinara Vojvodine (DNV) i tri člana Društva novinara Niša (DNN).

Takođe se navodi da su predsednici PROUNS i DNN, kao i generalna sekretarka PROUNS, izabrani u komisije kao nezavisni medijski stručnjaci.

Naglašavaju i da dva najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) imaju ukupno sedam članova u komisijama.

“Udruženje novinara Srbije poziva Ministarstvo kulture da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja privilegovanjem nereprezentativnih udruženja čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na lokalnim konkursima dodeljujući, suprotno propisima, novac poreskih obveznika medijima koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije“, poručuju iz UNS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Beograd, 26. mart 2020. – Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom o…