Naslovna Politika UNS: U Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen

UNS: U Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen

4 min read
0
155
Udruženje novinara Srbije

 

Beograd, 1. novembar 2018. – U Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen ili protiv njih uopšte nije pokrenuta istraga, saopštilo je Udruženje novinare Srbije (UNS).

Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, UNS je podržao inicijativu Međunarodne federacije novinara (IFJ) da Ujedinjene nacije usvoje Konvenciju za zaštitu novinara i medijskih profesionalaca.

U saopštenju se ističe i da UNS podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i smatra je zaslužnom za suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, prikupljanje dokaza u slučaju ubistva Milana Pantića i rada na rasvetljavanju okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Podsećajući da je čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije, među kojima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a, ubijeno, oteto, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima, u periodu od 1991. do kraja 2001. godine, UNS ističe da je samo na Kosovu od avgusta 1998. do septembra 2005. ubijeno i nestalo 14 novinara i medijskih radnika.

Ni u jednom slučaju nisu pronađene njihove ubice i otmičari, naglašava UNS.

Udruženje podseća i da ni posle 11 godina od pokušaja ubistva novinara "Vremena" Dejana Anastasijevića odgovorni nisu pronađeni i kažnjeni.

"Više od tri godine nisu pronađeni ni napadači na Ivana Ninića, kao ni odgovorni za prebijanje urednika FoNeta Davora Pašalića 2014. godine", podseća UNS.

Po statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ) u poslednjih šest godina ubijeno je više od 600 novinara, a u devet od 10 slučajeva napada na novinare napadači ostaju nekažnjeni, navodi IFJ.

"Stotine novinara je u zatvoru, a na dnevnom nivou novinari su napadani, tučeni, zadržavani u pritvoru, uznemiravani i dobijaju pretnje. Sve je ovo navelo Međunarodnu federaciju novinara da pokrene kampanju da Ujedinjene nacije usvoje međunarodnu Konvenciju koja će biti posvećena zaštiti novinara i medijskih profesionalaca", navodi IFJ.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine usvojio je predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara, a povod je ubistvo novinara francuskog Radija Frans internešnal (Radio France International) Žislena Dipona i Kloda Verlona u Maliju na taj dan 2013. godine.          

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

PrEUgovor: U Srbiji zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

Beograd, 16. april 2019. – Rokovi za ispunjavanje preuzetih obaveza iz akcionih plan…