Naslovna Civilno društvo UNS: Uslovna kazna za rušenje spomen ploče Slavuju i Pereniću

UNS: Uslovna kazna za rušenje spomen ploče Slavuju i Pereniću

2 minuta za čitanje
0
116
spomen ploča

Beograd, 9. jul 2019. – Osnovni sud u Đakovici izrekao je uslovnu kaznu od tri meseca zatvora i novčanu u iznosu od 200 evra Šabanu Beriši (47) koji je priznao da je 30. januara ove godine bagerom iščupao ploču otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću na putu Velika Hoča-Zočište, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Uslovna kazna se neće izvršiti, ukoliko u periodu od godinu dana Beriša ne počini drugo krivično delo, naveo je UNS pozivajući se na portal na albanskom jeziku Zakletva pravdi.

Kako se navodi, UNS je imao uvid u policijski izveštaj u kojem se navodi da je uklanjanje ploče “etnički motivisano“, da je ploča namerno bačena, za šta je Krivičnim zakonikom Kosova propisana zatvorska kazna u roku od tri godine.

Presuda je izrečena, ali još nije dostavljena, pa je nejasno da li je tužilaštvo odustalo od kvalifikacije krivičnog dela kao etnički motivisanog, iako je okrivljeni potvrdio da je to bio razlog da sruši ploču ili je sud odbacio takvu kvalifikaciju“, navodi se u saopštenju UNS.

Udruženje je podsetilo da je ove godine osmi put postavilo obeležje na kojem na srpskom i albanskom piše “Ovde su 21.8.1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih” i da je ovo prvi put da je pronađen počinilac koji je uklanjao spomenik.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Selaković: Uigran scenario i rastući trend kršenja prava na slobodu izražavanja u Srbiji

Beograd, 15. oktobar 2019 . – Nevladina organizacija CIVICUS smanjila je rejting Srbije iz…