Naslovna Civilno društvo Upotpunjen pravni okvir za konsultacije sa javnošću u procesu donošenja propisa i utvrđivanja javnih politika

Upotpunjen pravni okvir za konsultacije sa javnošću u procesu donošenja propisa i utvrđivanja javnih politika

2 minuta za čitanje
0
482
debata

Beograd, 21. jun 2018. –   Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 20. juna 2018. godine, na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vladi, set zakona čiji je cilj izgradnja efikasnije, profesionalnije, modernije javne uprave, kao i javne uprave koja je transparentnija i otvorenija prema građanima.

Među tim zakonima su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi koji upotpunjavaju pravni okvir koji reguliše oblast konsultacija sa javnošću prilikom izrade propisa i utvrđivanja javnih politika, koji je nedavno bitno unapređen donošenjem Zakona o planskom sistemu.

Pomenute izmene Zakona o državnoj upravi i Zakona o lokalnoj samoupravi nude nove mogućnosti za učešće javnosti, a samim tim i učešće organizacija civilnog društva, u procesu donošenja propisa, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Suštinska važnost usvojenih novina ogleda se u tome što omogućavaju upoznavanje i uključivanje javnosti u proces donošenja propisa od najranije faze njihove pripreme, ukazuju iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Civilno društvo i mediji traže od Batuta podatke o umrlim od korona virusa u Srbiji

Beograd, 09. jul 2020. – Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima …