Naslovna Kultura Uprava grada Beograda postupiće po upozorenju Poverenika u slučaju senior kartica

Uprava grada Beograda postupiće po upozorenju Poverenika u slučaju senior kartica

3 min read
0
501
Stari dvor/Skupština grada Beograda

Beograd, 6. januar 2018. – Uprava grada Beograda postupiće po upozorenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koje je uputio povodom nezakonitosti i nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti u okviru akcije "Senior kartice", objavljeno je na sajtu poverenika. 

Gradska uprava je poverenika obavestila da je Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, izdat nalog da se izvrši anonimizacija podatka JMBG građana, kao i da se ubuduće pristupnice štampaju bez navedenog podatka, kao i da će svim "punktovima" biti dostavljeno odgovarajuće uputstvo.

U izjašnjenju se takođe navodi da će svim punktovima biti dostavljeno uputstvo da se prilikom prijema popunjenih obrazaca penzionerski status obavezno konstatuje na osnovu verodostojnog izvora, kao i da se na takav način dobijeni podaci upotrebljavaju “isključivo u svrhu obrade koja je dozvoljena”.

"Ostavljajući, bar ovom prilikom, po strani, sve logističke, materijalne, finansijske i druge probleme koji su se mogli i morali izbeći, kao i pitanje realnosti otklanjanja svih eventualno štetnih posledica, poverenik ovakvu reakciju Uprave ocenjuje kao očekivanu", naveo je poverenik Rodoljub Šabić u saopštenju postavljeno na sajtu.

Istovremeno, poverenik podseća da je svojevremeno, kada je pokrenuo postupak nadzora povodom nedozvoljene obrade podataka o ličnosti u slučaju "Senior kartice", to bilo propraćeno neodgovornim i nekompetentnim izjavama nekih gradskih čelnika u kojima su totalno neprimerenim manirom i rečnikom, iznošene uvrede i insinuacije na račun poverenika, i tvrdnje, očigledno bez osnova, da je "sve rađeno po zakonu".

Poverenik još jednom ocenio da su te reakcije gradskih čelnika bile primer nerazumevanja sopstvene uloge i odgovornosti i da se takvim i sličnim reakcijama direktno dovodi u pitanje ostvarivanje principa zakonitosti, elementarnog u svakom uređenom društvu.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Šabić: Javno iznošenje ličnog stava o kršenju društvenih pravila ne može i ne sme se zabraniti ni jednom pojedincu, pa ni Povereniku

Beograd, 15. oktobar 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaš…