Naslovna Politika Upućeno izvinjenje premijerki, ali i poziv da predstavnici vlasti gostuju uživo u emisijama Televizije N1

Upućeno izvinjenje premijerki, ali i poziv da predstavnici vlasti gostuju uživo u emisijama Televizije N1

6 minuta za čitanje
0
177
TV N1

Beograd, 9. jun 2019. – Televizija N1 objavila je da je Dnevniku u 22 sata, 6. juna, greškom dvaput emitovana izjava predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u kojoj ona nije želela da odgovara na pitanja novinara N1 u Nišu, a premijerkli je zbog te greške upućeno izvinjenje jer nije postojala namera da se istrgne iz konteksta njena izjava.

Premijerka Ana Brnabić uputila je u petak pismo Udruženju novinara Srbije (UNS), u kojem traži savet šta da uradi u situaciji kada je njena izjava na “jednoj televiziji” preneta kao odgovor na pitanje koje joj nije postavljeno.

Udruženje je, iako to premijerka nije navela, naslutio da je u pitanju izveštavanje redakcije N1.

Televizija N1 reagovala je saopštenjem u kojem objašnjava da je dva puta emitovana izjava: “Zato što je toliko lep dan da ga ne bih kvarila ni sa jednim pitanjem“.

Novinar N1 u Nišu, zapravo, nije stigao da postavi pitanja koje je želeo da postavi predsednici Vlade, navodi N1, dodajući da su takvu njenu reakciju ilustrovali u prilogu o posledicama poplava konstatacijom novinara da je premijerka procenila da pitanje sanacije poplava može da sačeka na neki “adekvatniji” dan.

Zatim smo greškom emitovali istu izjavu u sklopu vesti o reakcijama na izveštaj Fridom Hausa“, navedeno je u saopštenju.

Naša redakcija nije imala nameru da istrgne iz konteksta izjavu predsednice Vlade i da je predstavi kao odgovor na pitanje o tome zašto nijedan ministar nije posetio poplavljena područja, kao i na pitanje o njenom viđenju izveštaja Fridom Hausa“. navodi N1.

U saopštenju N1 naglašava da se izvinjava “zbog greške koja je mogla da dovede do pogrešnog tumačenja reakcije predsednice Vlade“.

Da je u pitanju greška objasnili su u telefonskom razgovoru medijskom savetniku premijerke koji je od N1 zatražio objašnjenje.

Prvobitno su se saglasili da će reagovanje iz premijerkinog kabineta objaviti uz vest na svom web sajtu, da bi posle nekoliko minuta savetnik predsednice Vlade ponovo pozvao i saopštio da to nije potrebno.

Razgovor sa savetnikom premijerke je N1 ostavio u uverenju da je objašnjenje greške dovoljno i da je prihvaćeno.

Posle sat vremena, međutim, internet portal UNS preneo je pismo Ane Brnabić u kome ona od, kako stoji, “jednog” udruženja traži savet kako da postupi u slučaju “jedne” televizije, u situaciji koja je opisana, a Udruženje je naslutilo da je reč o N1.

Premijerka se pita šta može da uradi da to sutra ne bude novi povod za napad na nju lično i Vladu koju vodi pod optužbom da vrši pritisak na medije?

Televizija N1 navodi da je do ovog nesporazuma došlo, između ostalog, i zbog toga što nije bila spremna da odgovori na pitanja novinara ove medijske kuće. Televizija N1 je uvek spremna da ugosti premijerku i ministre u Vladi, u živim emisijama, što oni očigledno izbegavaju, ističe se u saopštenju.

U tom smislu, N1 ohrabruje sve državne funkcionere da prihvataju pozive za gostovanja.

Istovremeno, N1 poziva kabinet premijerke da više ne poziva investitora N1, ocenjujući da je to “očigledan pritisak na medije“.

Dok se odnos ignorisanja N1 ne promeni, naši novinari će postavljati pitanja na događajima. Najbolji način da se izbegnu greške i nesporazumi je poštovanje novinarskih pitanja i odgovaranje na njih, zaključuje se u saopštenju N1.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde