Naslovna Vesti Evropska unija Urednici vodećih evropskih novina traže rešavanje izbegličke krize

Urednici vodećih evropskih novina traže rešavanje izbegličke krize

2 minuta za čitanje
0
677
migranti

U otvorenom pismu Evropskoj uniji, urednici nekih od navećih evropskih novina traže “dlučnu akciju u rešavanju izbegličke krize.

Urednici nemačkog Die Zeit, francuskog Libération, španskog El Paìs, norveškog Morgenbladet i britanskog Independent neki su od potpisnika otvorenog pisma koje su urednici evropskih novina uputili vođstvu Evropske unije. “Uprkos našoj problematičnoj prošlosti, Evropa sada mora pokazati da je ujedinjeni kontitent izgrađen na principima solidarnost, jednakosti i slobode“, kaže se u pismu.

Sastanak ministara EU na kojem će se raspravljati o rešavanju izbegličke krize, zakazan za 14. septembar u Briselu, prilika je da se preduzme “odlučna akcija u rešavanju ove humanitarne tragedije i spreči dalji gubitak ljudskih života”, smatraju potpisnici.

Zahtevi navedeni u pismu su: uspostavljanje jednostavnih, sigurnih i praktičnih načina traženja azila u Evropi bez riskiranja života imigranata koji pokušavaju doći do EU; solidarnost sa zemljama koje se nalaze na granicama EU, gde izbeglice prvo pristižu; privremena suspenzija Dablinskog sporazuma, prema kojem se azilanti vraćaju na prvu tačku ulaska u EU; fer raspodela izbeglica među zemljama Evropske unije; te povećanje finansijske i humanitarne pomoći zemaljama pogođenim sirijskim konfliktom. Od EU se takođe traži da poveća pritisak na zemlje poput Irana, Rusije, Saudijske Arabije, Turske i SAD, koje su ključni igrači u dovođenju učesnika u sirijskom konfliktu pred UN pregovore.

Kompletno pismo urednika možete pročitati ovde.

Izvor: Medija centar Sarajevo

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropski parlament usvojio rezoluciju o prisilnom radu i ekološkim protestima u Srbiji

Brisel, 16. decembar 2021. – Poslanici Evropskog parlamenta su ubedljivom većinom us…