Naslovna Vesti Evropska unija Ursula fon der Lajen – prva žena na čelu evropske izvršne vlasti

Ursula fon der Lajen – prva žena na čelu evropske izvršne vlasti

7 minuta za čitanje
0
387
Ursula fon der Lajen

Brisel, 17. jul 2019. – Evropski poslanici izabrali su zvanično Nemicu Ursulu fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, čime je ona postala prva žena na čelu evropske izvršne vlasti.

Novoizabrana predsednica Komisije izjavila je da je Zapadni Balkan važan za EU i da će podržati snažne odnose EU i tog regiona.

Fon der Lajen je na glasanju 16. jula dobila 383 glasa, nešto malo više od apsolutne većine od 374 glasa u Evropskom paralmentu koliko joj je bilo potrebno da bi u novembru nasledila Luksemburžanina Žan-Kloda Junkera.

Protiv nje je glasalo 327 poslanika, a 22 je bilo uzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći.

U prvoj izjavi posle izbora rekla je da je počastvovana i da se oseća ponizno pred zadatkom koji je pred njom.

Moja poruka svima vama je hajde da radimo konstruktivno zajedno jer se radi o ujedinjenoj i snažnoj Evropi“, rekla je ona.

Ursula fon der Lajen predstavila je pre glasanja u Evropskom parlamentu svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

Fon der Lajen je prethodno kao članica nemačke Hriščansko demokratske unije (CDU) obavljala nekoliko ministarskih funkcija. Od 2005. do 2009. bila je nemačka ministarka porodice, od 2009. do 2013. ministarka rada, dok je 2013. postala ministarka odbrane.

Nova predsednica EK rekla je u vezi evrointegracija Zapadnog Balkana da se reforme moraju sprovesti, ali i da vrata i um moraju biti otvoreni za taj region.

Zapadni Balkan je vrlo važan za EU. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU“, rekla je Fon der Lajen za TV N1.

Upitana o razlikama između istoka i zapada Evrope i konkretnim potezima u tom smislu, ona je kazala da još nije odlučila kako će ta slagalica izgledati na samom kraju.

Ali svesna sam činjenice da mora da postoji geografska uravnoteženost. Zato posebno gledam u centralnu i istočnu Evropu. Moram sada da razgovaram sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene da će naglasak biti na toj temi“, poručila je nova predsednica Evropske komisije.

Novoizabrana predsednica EK rekla je i da centralnoj i istočnoj Evropi treba da pripadnu jaki portfelji unutar Komisije da bi se pokazalo da ti delovi EU nisu marginalizovani.

Za mene je važno da se odrede komesari koji će zasigurno imati jake portfelje da bi bilo jasno da su istok i centralna Evropa prikladno raspodeljeni“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu posle izbora, prenosi Hina.

Najviši položaji u evropskim institucijama pripali su zapadnoj Evropi. Predsednica Komisije je Nemica, kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Žozep Borel, kandidatkinja za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, predsednik Evropskog parlamenta Italijan David Sasoli, a Holanđaninu Fransu Timermansu, koji je bio glavni kandidat socijaldemokrata za predsednika EK i Dankinji Margarete Vestager, glavnoj kandidatkinji liberala za EK, obećani su visoki položaji u Evropskoj komisiji.

Fon der Lajen je rekla da je “odlučna” u postizanju dobre geografske raspodele preostalih visokih funkcija.

Na pitanje hoće li potvrditi predložene komesare iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proevropske stranke, Fon der Lajen je izbegla odgovor.

Evropa je potrebna u ovom okruženju koje se menja. Bolje delujemo kada delujemo zajedno. Niko od nas pojedinačno neće biti uspešan kada se sam suočava s problemima“, rekla je i dodala da je “tražiti kompromise uvek teško“.

Zaključila je odgovor tvrdnjom da je svetu potrebna “jaka Evropa“, a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

Novinarka Fajnenšal tajmsa je upitala hoće li Fon der Lajen imati većinsku podršku posle odlaska britanskih poslanika.

Radiću sa proevropskim strankama za stabilnu većinu. I pre je bilo teško naći stabilnu većinu“, kazala je ona, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije

Brisel, 16. septembar 2020. – Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na emisi…