Naslovna Vesti Evropska unija Ursula fon der Lajen se vraća u Brisel?

Ursula fon der Lajen se vraća u Brisel?

4 minuta za čitanje
0
551
Ursula fon der Lajen

Brisel, 3. jul 2019. – Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, ako bude izabrana za šeficu Evropske komisije, vratiće se u grad u kojem je rođena i u kojem je i njen otac obavljao visoku dužnost u Evropskoj komisiji.

Lideri Evropske unije saglasili su se da predlože nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lajen za šefa Evropske komisije.

Demorišćanka Ursula Gertrud fon der Lajen rođena je 1958. upravo u  Briselu gde je njen otac Ernst Albreht (Albrećt) obavljao visoke funkcije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj zajednici, pretečama EU.

Ernst Albreht je krajem 1960-ih bio generalni direktor u Generalnom direktoratu za konkurenciju Evropske komisije. Po povratku u Nemačku, od 1976. do 1990. je bio najdugovečniji premijer nemačke pokrajine Donja Saksonija.

Ursula fon der Lajen je u Briselu provela prvih 13 godina života.

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju u Getingenu i Minsteru, a 1978. je jedan semestar provela na uglednoj Londonskoj školi ekonomije, gde je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene armije (RAF), koji su u to vreme pretili nemačkim političarima i članovima porodica, studirala pod lažnim imenom.

Po povratku u Nemačku, prešla je sa studija ekonomije na medicinu, koju je i završila i specijalizirala ginekologiju. Njena doktorska disertacija našla se 2015. na meti optužbi za plagijat, ali je senat medicinskog fakultetu u Hanoveru ocenio da u njoj ima manjkavosti, ali da Fon der Lajen može da zadrži doktorsku titulu.

Ursula fon der Lajen u CDU je ušla 1990 godine, ali sve do 2004. godine nije bila aktivna na saveznom nivou. Te godine je, na opšte iznenađenje, izabrana u savezno predsedništvo CDU, a godinu dana kasnije postala je ministarka za porodicu, starije osobe i omladinu u prvoj vladi Angele Merkel.

Na saveznim izborima 2009. godine izabrana je u nemački Bundestag, da bi zatim u drugom kabinetu Angele Merkel prvo položila zakletvu kao ministarka za porodicu, a zatim preuzela resor rada i socijalnih pitanja.

U decembru 2013. godine postala je prva žena koja je u Nemačkoj preuzela dužnost ministra odbrane, a taj resor joj je poveren i u četvrtoj vladi Angele Merkel u martu 2018. godine.

Fon der Lajen je od 2010. godine zamenica saveznog predsednika CDU, i važi za blisku saradnicu i osobu od poverenja Angele Merkel.

Udata je od 1986. godine za profesora medicine i preduzetnika, potomka porodice tekstilnih industrijalaca Hajka fon der Lajena, sa kojim ima sedmoro dece, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…