Naslovna Vesti Srbija Uskoro novi zakon o zaštiti potrošača

Uskoro novi zakon o zaštiti potrošača

3 minuta za čitanje
0
845

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi Vlada tokom januara trebalo da predloži novi Zakon o zaštiti potrošača i prosledi ga Skupštini.

– Novi zakon je u potpunosti harmonizovan s međunarodnim standardima. Hteli smo da zakon zaista štiti potrošače, a da nikako i ni na koji način ne šteti trgovcima, kazao je Ljajić agenciji Beta.

Ljajić je naglasio da novi zakon sadrži jake instrumente i mehanizme zaštite potrošača koji su izostali iz prethodnog zakona čije su se mnoge slabosti pokazale u primeni.

– Novi zakon ima nekoliko novina, među kojima su novi instrumenti zaštite potrošača u vansudskom rešavanju potrošačkih sporova što je u skladu sa novom direktivom EU. Jača i kapacitete organizacija za zaštitu potrošača, jer želimo da imamo jak potrošački pokret, sa instrumentima zaštite i kolektivnih inteteresa potrošača, rekao je ministar.

– Novim zakonom vraćamo nadležnosti tržišnoj inspekciji, posebno u oblasti nepoštene poslovne prakse i netržišnih ugovornih obaveza što će u svakodnevnom životu omogućiti kvalitetnu zaštitu interesa potrošača, naglasio je Ljajić.

Nacrt zakona o zaštiti potrošača bio je od 27. septembra do 27. oktobra 2013. godine na javnoj raspravi gde je naišao na veliko interesovanje nevladinih i potrošačkih organizacija, stručnjaka i privatnog sektora. Konačnu verziju nacrta tog zakona, početkom decembra je utvrdio Nacionalni savet za zaštitu potrošača.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…