Naslovna Kultura Film Uspešna premijera filma ‘Wongar’ u Amsterdamu

Uspešna premijera filma ‘Wongar’ u Amsterdamu

3 minuta za čitanje
0
296
Wongar

Amsterdam, 18. novembar 2018. – U čuvenom amsterdamskom bioskopu Tuschinski održana veoma posećena međunarodna premijera dokumentarnog filma “Wongar” Andrijane Stojković.

Film je prikazan u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu – International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA.

Premijera je prošla odlično. Sala bioskopa Tuschinski je bila gotovo rasprodata. Posle projekcije imali smo razgovor sa publikom i najjači utisak mi je bio da su reagovali vrlo emotivno. Publika je želela da sazna još informacija o Wongarovom životu i njegovom odnosu sa dingoima i australijskim Aboridžinima. Osećaj je fantastičan jer je učešće filma u takmičarskom programu IDFA-e zaista velika čast”, pod utiskom je rediteljka i montažerka filma Andrijana Stojković.

Film će biti prikazan još 3 puta tokom festivala (20, 21. i 23. novembra), a jedna od ovih projekcija je već rasprodata.

Wongar” je uvršten je i u katalog filmskog marketa DOCS FOR SALE koji se održava u okviru IDFA-e.

Wongar” (60 min) je dokumentarni film o australijskom piscu srpskog porekla koji živi povučen život u predgrađu Melburna brinući se o svojih 6 pasa rase Dingo za koje veruje da nose duhove njegove tragično izgubljene aboridžinske porodice.

Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen ali u isto vrijeme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Domaću premijeru “Wongar” je imao 1. aprila 2018. na 65. Martovskom festivalu u Beogradu, gde je osvojio GRAND PRIX za Najbolji dokumentarni film preko 50 minuta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Arhipelag objavio izabrane pesme nobelovca Šejmusa Hinija

Beograd, 27. maja 2020. – Knjiga izabranih pesama irskog nobelovca Šejmusa Hinija Živi lan…