Naslovna Društvo Ustavni sud treba da oceni odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju

Ustavni sud treba da oceni odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju

3 minuta za čitanje
0
410
Ustavni sud

Novi Sad, 12. februar 2020.- Združena akcija „Krov nad glavom“ pokrenuće uskoro pred Ustavnim sudom Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o zvršenju i obezbeđenju, kako bi se poništile pojedine odredbe za koje smatraju da su u suprotnosti sa Ustavom, ali i da bi se na taj način dovelo do preispitivanja celog zakona i, ukoliko to bude potrebno, doneo novi, najavio je aktivista novosadskog ogranka te organiacije Miran Pogačar.

Na okruglom stolu organizovanom u okviru Tematskih otvorenih vrata na temu „Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku?“, održanom u Osnovnom sudu u Novom Sadu, predstavljene su izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

U razgovoru su učestvovali zamenica predsednice Osnovnog suda u Novom Sadu Tatjana Pakledinac, javni izvršitelj za područje Višeg suda u Novom Sadu i Privrednog suda u Novom Sadu Biljana Peševska, Sonja Prostran, viša pravna savetnica, USAID Projekat vladavine prava, kao i Natalija Šolić, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava -YUCOM.

Pogačar je, između ostalog, ukazao da izmene zakona nije pratila javna rasprava, te da je u njegovom pisanju učestvovao predstavnik izvršitelja koji će sada da sprovodi zakon čije norme je faktički sam sebi određivao. Kao jednu od spornih odredbi naveo je mogućnost da izvršitelj sa dva svedoka može da provali u stan i izvrši procenu i uvid imovine, čime se krši ustavna odredba o nepovredivosti stana po kojoj je jedino sud nadležan za tako nešto. Sada je, kaže Pogačar, omogućeno da izvršitelju to sprovede bez sudskog naloga.

Tekst Dalibora Stupara, u celosti, možete pročitati na portalu Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: O upotrebi društvenih mreža tokom vanrednog stanja

 Beograd, 30. mart 2020. – Moram da priznam da osećam određeno uzbuđenje zbog progla…