Naslovna Društvo Ustavni sud veoma zatvoren za javnost

Ustavni sud veoma zatvoren za javnost

2 minuta za čitanje
0
368
Ustavni sud

Beograd, 26. oktobar 2019. – Ustavni sud se u zemljama u tranziciji kao što je naša konstituiše kao četvrta grana vlasti, on ima dominantno politički karakter, a s mogućnošću da ukida presude drugih sudova stvara se pravna konfuzija i pravna nesigurnost.

To je rečeno, između ostalog, na okruglom stolu „Odnos Ustavnog suda i sudske vlasti – stanje i perspektive“, koji su organizovali Fondacija za otvoreno društvo i Centar za pravosudna istraživanja.

Ustavni sud je veoma zatvoren za javnost, njegov sajt je praktično nedostupan i nepregledan i već godinama nije ažuriran, dok se već godina ne publikuje ni bilten suda, javnost, pa ni studenti prava ne znaju ko su sudije i predsednik suda, rečeno je na skupu.

Odluke o ustavnim žalbama na umanjenje penzija iako su se ticale oko 800.000 penzionera prošle su gotovo ćutke, Ustavni sud nije našao za shodno da o tome javno debatuje ili podrobnije obrazloži svoju odluku. Istovremeno, tom sudu obraća se sve veći broj građana. U poslednje četiri godine podneto je oko 58 hiljada predmeta, od kojih su 95 posto ustavne žalbe.

Ustavni sud ih u 78 posto slučajeva odbaci, pri čemu su javnosti nedostupna obrazloženja o razlozima za takvu odluku.

Na ovom skupu čule su se i primedbe da je nejasno čime se određuju nadležnosti Ustavnog suda, sporno je odlučivanje o žalbi sudija na prestanak funkcije ko može podneti ustavnu žalbu, a bilo je reči i o tome kako odluke Evropskog suda za ljudska prava utiču na odluke Ustavnog suda Srbije, preneo je dnevni list Danas.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…