Naslovna Politika Usvojena nova globalna etička povelja za novinare

Usvojena nova globalna etička povelja za novinare

3 minuta za čitanje
0
155
Etička povelja za novinare

Brisel, 24. jul 2019.- Predstavnici novinarskih sindikata širom sveta usvojili su novu globalnu etičku povelju za novinare, nakon 30. kongresa Međunarodne federacije novinara (IFJ) održanom u Tunisu, u junu ove godine.

Predstavnici više od 500 hiljada novinara koji su podržali usvajanje ovog dokumenta, će u narednim mesecima zagovarati jačanje etičkih standarda novinara širom sveta, preneo je portal media.ba.

Povelja se nadovezuje na etičke standarde usvojene Deklaracijom o načelima ponašanja novinara iz 1954. godine, koji je najprihvaćeniji dokument o novinarskoj etici do danas. S obzirom da je ovaj dokument nastao pre 65 godina u francuskom gradu Bordou, a poslednji put ažuriran 1986. godine, bilo je potrebno usvajanje nove povelje koja će biti prilagođena trenutnim izazovima sa kojima se mediji suočavaju.

Dokument se sastoji od 16 članova i preambule kojom se definišu etičke dužnosti i prava novinara koja se temelje na međunarodnim pravima, posebno na Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Odgovornost novinara prema javnosti ima prednost pred bilo kojom drugom odgovornošću, posebno prema njihovim poslodavcima i javnim vlastima”, stoji u preambuli povelje čije odredbe obuhvataju poštovanje istine, zaštitu izvora i diskriminaciju. Kako bi se praktikovalo novinarstvo kao profesija, povelja podseća da ono “zahteva vreme, resurse i sredstva”.

Na izradi povelje je radilo 16 osoba, uključujući stručnjake za etiku i predstavnike IFJ-a.

Usvajanje globalne povelje o etici novinara predstavlja prekretnicu u istoriji IFJ-a, jer je etika bila jedan od temeljnih stubova IFJ-a kada je stvorena 1926. godine. Ovaj novi dokument preuzima profesionalne dužnosti iz 1954. godine, ali uključuje i prava u svetu gde se ta profesija zloupotrebljava”, rekao je glavni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Skupština Srbije izabrala nove članove REM-a

Beograd, 14. februar 2020. – Skupština Srbije izabrala je Slobodana Cvejića i Višnju…