Naslovna Vesti Srbija Usvojena Strategija za borbu protiv nasilja nad ženama

Usvojena Strategija za borbu protiv nasilja nad ženama

2 minuta za čitanje
0
41
Vlada Republike Srbije

Beograd, 22. april 2021. – Vlada Srbije usvojila je Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici 2021-2025.

Osnovni cilj Strategije, koja je doneta na predlog na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je obezbeđenje efikasne prevencije i zaštite od svih oblika nasilja prema ženama i devojčicama i nasilja u porodici i razvijanje sistema usluga podrške žrtvama nasilja.

Strategijom su predviđeni načini za postizanje ovih ciljeva, a to su razvijanje programa prevencije kroz sve sisteme (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita i drugi), usvajanje standarda za uslugu programa rada sa učiniocima nasilja prema ženama i nasilja u porodici, uspostavljanje i unapređenje opštih i specijalizovanih usluga podrške (SOS telefoni, sigurne kuće, besplatna pravna pomoć i drugo) za žene žrtve nasilja na celoj teritoriji Srbije.

Predviđeno je i finansiranje usluga iz nacionalnog, pokrajinskog i lokalnih budžeta, koje će biti dostupne i ženama iz osetljivih grupa, obezbeđivanje uslova za osnivanje specijalizovanih referentnih centara za podršku žrtvama seksualnog nasilja, uspostavljanje kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva nasilja i drugo.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Antonijević: Tokom predizbornog perioda tužilaštvo mora da bude aktivnije

Beograd, 5. maj 2021. – U Srbiji je izgubljena godina i po i vraćamo se na ista pita…