Naslovna Društvo Uvedena procedura zaštitte sudija od nedozvoljenih uticaja

Uvedena procedura zaštitte sudija od nedozvoljenih uticaja

3 minuta za čitanje
0
216
Visoki savet sudstva Srbije

Beograd, 16. april 2021. – Visoki savet sudstva (VS S) doneo je Odluku o izmenama i dopunama Poslovnika o radu kojima je propisan način rada i odlučivanja Saveta u slučajevima nedozvoljenog uticaja na rad sudija i sudstva.

Novine se odnose na dva nova člana kojima je propisano da VS S u cilju zaštite samostalnosti sudova i sudija, Savet određuje iz reda svojih izbornih članova – sudija, sudiju nadležnog da postupa u slučajevima nedozvoljeog uticaja na rad sudija i sudstva, navodi se u Odluci VS S koja je objaljena na njegovom sajtu.

Članom 27a propisane su nadležnosti sudije u ovim slučajevima, dok član 27 b propisuje da suđa koji smatra da je na njega izvršen nedozvolljen uticaj može Savetu da podnese zahtev za zaštitu od takvog uticaja, koji se dostavlja gore pomenutom sudiji.

O postojanju nedozvoljenog uticaja odlučuje Savet na sednici.

Ukoliko utvrdi postojanje nedozvoljenog uticaja na sudiju i sudstvo, VS S može da o tome javnost obavesti saospstenjem, na konferenciji za novinare ili da se direktno obrati instituciji u kojoj je zaposleno lice koje vrši nedozvoljneni uticaj.

VSS može da preporuči mere za sprečavanje budućeg nedozvoljenog uticaja.

Društvo sudija Srbije je pozdravilo što je novoizabrani saziv V S S na početku svog rada usvojio ove, kkao kaže Društvo “smislene i neophodne izmene Poslovnika” i time regulisao do sada nedostajući način jasnih procedura za obraćanje sudija V S S, javno reagovanje Saveta, praćenje slučajeva nedozvoljenog uticaja i periodično izveštavanje o ovim slučajevima.

Istovremeno je pozvao Savet da u cilju zaštite nezavisnosti i samostalnosti sudova i sudija, a usled dugotrajnih svakodnevnih napada, uvreda i poruga koje se čuju u Narodnoj skupštini na račun pojedinih sudija, odmah počne sa primenom novousvojenih odredaba Poslovnika.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Partneri Srbija: Transparentnost u pravosuđu zavisi od pojedinaca

Beograd, 20. septembar 2022. – Na događaju “Korak napred ka boljoj komunikaciji prav…